Koronavirus u Hrvatskoj

Sutra u pet do podne u Dubrovniku prosvjedna vožnja povremenih prijevoznika

Sutra u pet do podne u Dubrovniku prosvjedna vožnja povremenih prijevoznika

U osam hrvatskih gradova, među kojima je i Dubrovnik, ovog četvrtka, 7. svibnja se u 11.55 sati organizira prosvjed charter tvrtki, tvrtki za povremeni prijevoz, rent-a-car tvrtki i putničkih agencija. Riječ je o prosvjednoj vožnji autobusima i drugim vozilima koja se koriste putem leasinga, a slične su u prethodnim tjednima organizirali i prijevoznici u Austriji, Njemačkoj i drugim europskim državama.
Naime, kako se navodi u najavi udruge Glas poduzetnika, neke djelatnosti svoje funkcioniranje baziraju primarno na korištenju opreme, ponajviše vozila i plovila, financiranih putem leasinga. Te djelatnosti uključuju tvrtke za povremeni prijevoz putnika, charter plovila, taxi brod tvrtke, rent-a-car tvrtke i putničke agencije, koje će zbog upitne turističke sezone imati nikakve ili vrlo male prihode ove godine.
-Nemojte misliti da se ovdje radi o malom segmentu poslovanja. U povremenom prijevozu postoji 1.200 licenci u unutarnjem i oko 800 u međunarodnom prijevozu, to je oko 20.000 zaposlenih i 15.000 vozila, kombija i autobusa, od kojih je minimalno 30% na leasingu. Preko 300 Rent-a-car tvrtki ima oko 25.000 vozila od kojih je 15.000 na leasingu. Stotinjak najvećih charter tvrtki ima ukupno oko 4.500 brodova naleasingu i oko 1.800 zaposlenih, a na njih se dodatno naslanjaju servisi, nautičke trgovine, ugostitelji na otocima i mnogi drugi – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas Poduzetnika.
-Cijeli taj ekosustav preko 30.000 zaposlenih ostvaruje preko 90% prihoda od uglavnom stranih turista, a u ovoj situaciji je egzistencijalno ugrožen i može se dogoditi prava katastrofa. Mi smo se već prije nekoliko tjedana obratili javnosti s našim prijedlozima za bankovne kredite i leasinge, ali primjećujemo da se sve odvija jako sporo, a dodatno smo ostali razočarani i nenadanim i nenajavljenim ukidanjem HAMAG COVID-19 kredita prije nekoliko dana – navodi dalje Bujas.
Udruga je uputila prijedlog HANFA-i i svim leasing kućama u ime preko 500 tvrtki svojih članica, vezan uz moratorij na leasinge u djelatnostima koje nisu u mogućnosti zbog krize uzrokovane COVID 19 plaćati puni iznos rate. Traže moratorij na leasinge od 6-18 mjeseci s minimalnom kamatom za vrijeme grace perioda, od 0,5% (6 mj.) -1% (18 mj.) uz produljenje roka otplate za isti period koliko će trajati moratorij, bez ikakvih dodatnih naknada te participiranje u tzv. COVID 19 povoljnim kreditnim linijama preko HAMAG-a ako bude ponovo moguće ili HBOR-a uz ubrzavanje procedure za dobivanje istih. Potom traže produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta na dodatna 3 mjeseca za ove djelatnosti kao i ukidanje periodičkih tehničkih pregleda za vrijeme trajanja epidemije. Što se tiče leasing kuća, u slučaju raskida ugovora i povratka financiranog objekta leasing kući, predlažu kako je potrebno omogućiti i povrat PDV-a za preostalu vrijednost koji je već uplaćen državi, kako bi leasing kuće osigurale dodatnu likvidnosti i tako mogle preuzeti dodatni rizik.
-U ime svih onih čije je poslovanje ugroženo u naslovljenim segmentima, UGP traži od leasing kuća da svaki pojedinačni zahtjev prouče, a sve one kojima treba moratorij na duži period, a maksimalno do 18 mjeseci, da isti bude odobren uz maksimalnu kamatu u grace periodu od 1%, bez dodatnih naknada. Alternativa je povratak na tisuće vozila i plovila te slanje tisuća ljudi na HZZ, kao i zatvaranje poslovanja za minimalno trećine tvrtki od preko 5.000 registriranih za navedene djelatnosti – navode iz udruge.

-Naša je želja i obveza ukazati javnosti na problem u kojem se naše djelatnosti nalaze i iz kojeg se nećemo moći izvući bez moratorija na leasing. Sve što smo godinama ulagali i gradili može propasti u nekoliko mjeseci, tisuće radnih mjesta biti će nepovratno izgubljeno. Ovo su djelatnosti koje zahtijevaju velika kapitalna ulaganja i koje se ne mogu oporaviti do sljedeće turističke sezone – rekao je Marko Slišković iz tvrtke Augmentum te pozvao sve građane da ih podrže dok budu prolazili gradom

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist