Zanimljivosti

SUNCE IZBACILO SOLARNU BAKLJU Zbog solarne oluje mogući prekidi u komunikacijama

SUNCE IZBACILO SOLARNU BAKLJU Zbog solarne oluje mogući prekidi u komunikacijama

Manje smetnje u elektroničkoj mreži, te satelitskim i radio komunikacijama očekuju se kao posljedica iznimno jake solarne oluje koja juri prema Zemlji.

Ipak, izgleda kako će najveći dio oluje, kako javlja Associated press, promašiti Zemlju tako da posljedice svemirskog nevremena neće biti ozbiljne. Prema zadnjim izračunima najvećio dio oluje proći će sjeverno od Zemlje, odnosno iznad Sjevernog pola.

– Ove se ne bojimo – izjavio je Tom Berger, direktor Centra za svemirsku vremensku prognozu u Boulderu.
Oluja putuje brzinom od 4 milijuna kilometara na sat te bi do Zemlje trebala stići ovog petka, 12. rujna u ranim jutarnjim satima.

– Dogodila se gigantska magnetska eksplozija na Suncu. Zbog toga što se dogodila na djelu Sunca okrenutom prema nama, zahvatit će nas oblak magnetizirane plazme koji može poremetiti Zemljinu magnetosferu, a što opet može dovesti od privremenih prekida u opskrbi električnom energijom te prekida u komunikacijama – objasnio je Berger. Uz manje smetnje solarna oluja bit će i glavni ‘krivac’ za spektakularnu polarnu svjetlost koja bi se mogla vidjeti južnije nego inače.

Pročitajte još

U SRIJEDU Glazbeni kviz za sve generacije u Lazaretima!

Dulist

FRANO MAŠKOVIĆ DANAS SLAVI Mačak sretan rođendan!

Dulist

SVE VEĆA ROBOTIZACIJA PROIZVODNJE Što to znači za vrijedne ljudske ruke?

Dulist