Kultura

SUNČANIN SANJIVI SVIJET Mlada dubrovačka umjetnica dočarava povezanost čovjeka i prirode

SUNČANIN SANJIVI SVIJET Mlada dubrovačka umjetnica dočarava povezanost čovjeka i prirode

Udaljena od ostatka svijeta, priroda mi je bila glavni motiv; mora, brda, priroda i životinjski svijet. Izložbu sam nazvala ‘Stazama snova’ jer sam u ovim djelima htjela prikazati taj sanjivi duh, nježnost i toplinu, nešto za čim svi mi tragamo. To sam prikazala kroz portrete bližnjh osoba, uglavnom obitelji, sestre, brata, a koristila sam se i autoportretima – rekla je umjetnica, mlada slikarica Sunčana Barbarić o svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Knjižnicama. Njezinu izložbu, realiziranu sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, otvorili su uz autoricu akademska slikarica Andrea Vukoja te rastaurator i slikar Robert Kralj. Sunčana je već dobro poznata čitateljima DuLista – naime, ovu uspješnu umjetnicu pratili smo još od njenih osnovnoškolskih dana te smo i sami ponosni na njene uspjehe. Prisjetili smo se početaka, sa Sunčanom potražili inspiraciju te promišljali likovni trenutak u Dubrovniku i za ovaj broj DuLista. Za početak, njen umjetnički put.

— Nakon Umjetničke škole Luke Sorkočevića u Dubrovniku, smjer Slikarski dizajner, 2019. godine završila sam i preddiplomski studij konzervacije/ restauracije na Sveučilištu u Dubrovniku, s provedenim semestrom na pariškom sveučilištu École de Condé. Tijekom boravka u Parizu, prijestolnici umjetnosti, na svakom koraku okružena galerijama i muzejima, shvatila sam da daljnje obrazovanje želim usmjeriti ka slikarstvu. Trenutno sam studentica I. godine diplomskog studija slikarstva pri Umjetničkoj akademiji u Splitu – priča nam nasmijana Sunčana, koja je svoj trag u umjetnosti iscrtala i unutar Dubrovačke Udruge Likovnih Umjetnika, čija je članica od 2018. godine i s kojima redovito sudjeluje na likovnim kolonijama te izlaže na skupnim izložbama.

Potpuna samoća

Sunčanin izričaj je, kaže nam, ostao manje više isti kao na početku njenog likovnog puta.

— Rekla bih samo kako sam od našeg posljednjeg razgovora napredovala. I dalje me zanimaju tematike portreta, iako su to sada originalni radovi, a ne studije radova drugih slikara ili fotografa. Veliki utjecaj na trenutni stil i tematiku kojoj sam se posvetila ima okruženje u kojem sam provela posljednjih godinu dana. Gotovo u potpunoj samoći, na poluotoku Pelješcu, u carstvu prirode, okružena šumom, brdima i morem. Iako mi je priroda veliki dio inspiracije, uglavnom slikam portrete, nerijetko u kombinaciji sa cvijećem, pticama ili imaginarnim pejzažima. Slikam tehnikom akvarela, koja je sama po sebi izrazito nježna i lazurna, te savršeno upotpunjuje osjećaj koji nastojim prenijeti u svojim djelima. To je osjećaj povezanosti čovjeka i prirode na dubljoj razini, toplina, nježnost, sanjivost, zanos – promišlja dalje Sunčana, koja veliki naglasak stavlja na izraženi i pomno promišljeni kolorit kojim dodatno nastoji naglasiti sanjivu atmosferu i podijeliti dio svog unutarnjeg svijeta.

Dubrovački likovni trenutak i / ili trenutak Dubrovnika?

Sunčana ističe kako joj je neizmjerno žao što se od 2017. godine nije održao niti jedan Dubrovački likovni trenutak, izložba koja okuplja brojne naše umjetnike.

— Smatram da u Dubrovniku ima mnogo kvalitetnih umjetnika, te je velika šteta što se ova manifestacija prestala održavati, nadam se da će se nešto u tom smjeru uskoro pokrenuti. Jako mi se sviđa inicijativa TUP Dvorišta, smatram da su oni krenuli u odličnom smjeru za povratak kvalitetnog sadržaja u Dubrovniku – ističe. Osobno, ostaje svoja.

— Pratim svjetske trendove u umjetnosti, iako želim ostati dosljedna sebi.

AKVARELI

Stazama snova/Traganja

Sunčana Barbarić na izložbi se predstavila s petnaest slika na papiru u akvarel tehnici.

— Prvom samostalnom izložbom cilj mi je publiku upoznati sa svojim imaginarnim, idiličnim svijetom. Svijetom u kojemu vlada harmonija, neprestalno smireno stanje duha, povezanost čovjeka i prirode na nekoj dubljoj razini. Želim ukazati na isprepletenost i važnost prirode, svemira i svega što nas okružuje u našim životima i kakav dojam i osjećaj ono budi u meni. Portreti bližnjih, kao i autoportreti, neki od njih u kombinaciji s imaginarnim pejzažima motivi su zastupljeni na ovim radovima – priča nam na izložbi Sunčana, koja je akvarel izabrala zbog nježnosti i mekoće tehnike, koja savršeno odgovara i nadopunjuje tematiku koju želi pokriti ovom izložbom. Važan naglasak je, dodaje, na pomnom odabiru boja i limitiranoj paleti. Međusobni odnos i simbolika boja imaju ulogu stvaranja smirenog, gotovo sanjivog ugođaja.

DUBROVAČKA UDRUGA LIKOVNIH UMJETNIKA

Grupne izložbe

Do sada sam izlagala na grupnim izložbama sa Dubrovačkom Udrugom Likovnih Umjetnika:

2018. – Zeleno obojeno zelenom – Luža, Dubrovnik
2019. – Crveno obojeno crvenom – Sponza, Dubrovnik
2019. – Crveno obojeno crvenom – Samostan Sv. Vlaha, Pridvorje
2020. – Život teče dalje – Sponza, Dubrovnik
2020. – Ljetnikovac Skočibuha – Narodna Knjižnica Grad, Dubrovnik
2020. – Crno bijelo – Galerija Otok, Dubrovnik
2021. – Detalji Grada – Narodna Knjižnica Grad, Dubrovnik

Iz tiskanog izdanja DuLista od 13. listopada 2021.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist