Aktualno

Šuica: I Pelješki most i Jadransko-jonski koridor idu dalje

Dubravka Šuica

Nakon jednogodišnje procedure, a slijedom rasprave na plenarnoj sjednici, Europski parlament će danas usvojiti Strategiju Europske unije o Jadransko – jonskoj regiji. U raspravi su očekivano posebno zainteresirani bili hrvatski europarlamentarci, među kojima je i Dubravka Šuica koja je autorica Mišljenja o Strategiji u ime Vanjskopolitičkog odbora te je suautorica mišljenje u ime Odbora za javno okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Šuica poseban naglasak u dokumentu stavila je na prometnu povezanost država uključenih u projekte izgradnje cestovne i željezničke infrastrukture uključujući Jadransko – jonski koridor, a ponosna je što se u dokumentu izrijekom ističe važnost gradnje Pelješkog mosta i prometnog povezivanja teritorija EU, a samim time i odsječenog hrvatskog juga.

“Zadovoljna sam jer Strategija obuhvaća i pitanje migracija budući da su migracije novi moment u ovom dijelu Europe, a to pitanje zbog nacionalnih egoizama nije riješeno te se traži zajedničko europsko rješenje”.

Podsjetimo, Strategija EU-a za jadransku i jonsku makroregiju ima za cilj omogućiti da 70 milijuna stanovnika te makroregije (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Grčka, Italija, Srbija i Slovenija) iskoristi prednosti uže suradnje u područjima kao što su promicanje pomorskog gospodarstva, očuvanje morskog okoliša, dovršenje prometnih i energetskih mreža i poticanje održivog turizma.

Za kraj Šuica je naglasila kako očekuje da će Strategija što prije zaživjeti kako bi stanovnici i ove makroregije uživali isti tretman s ostalim građanima EU kada su u pitanju promet, energija, zašita okoliša te stabilnost i sigurnosti Jugoistoka Europe.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist