Aktualno

Šuica: I Pelješki most i Jadransko-jonski koridor idu dalje

Dubravka Šuica

Nakon jednogodišnje procedure, a slijedom rasprave na plenarnoj sjednici, Europski parlament će danas usvojiti Strategiju Europske unije o Jadransko – jonskoj regiji. U raspravi su očekivano posebno zainteresirani bili hrvatski europarlamentarci, među kojima je i Dubravka Šuica koja je autorica Mišljenja o Strategiji u ime Vanjskopolitičkog odbora te je suautorica mišljenje u ime Odbora za javno okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Šuica poseban naglasak u dokumentu stavila je na prometnu povezanost država uključenih u projekte izgradnje cestovne i željezničke infrastrukture uključujući Jadransko – jonski koridor, a ponosna je što se u dokumentu izrijekom ističe važnost gradnje Pelješkog mosta i prometnog povezivanja teritorija EU, a samim time i odsječenog hrvatskog juga.

“Zadovoljna sam jer Strategija obuhvaća i pitanje migracija budući da su migracije novi moment u ovom dijelu Europe, a to pitanje zbog nacionalnih egoizama nije riješeno te se traži zajedničko europsko rješenje”.

Podsjetimo, Strategija EU-a za jadransku i jonsku makroregiju ima za cilj omogućiti da 70 milijuna stanovnika te makroregije (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Grčka, Italija, Srbija i Slovenija) iskoristi prednosti uže suradnje u područjima kao što su promicanje pomorskog gospodarstva, očuvanje morskog okoliša, dovršenje prometnih i energetskih mreža i poticanje održivog turizma.

Za kraj Šuica je naglasila kako očekuje da će Strategija što prije zaživjeti kako bi stanovnici i ove makroregije uživali isti tretman s ostalim građanima EU kada su u pitanju promet, energija, zašita okoliša te stabilnost i sigurnosti Jugoistoka Europe.

Pročitajte još

Ibrica Jusić jedan je od kandidata za predstavnika Hrvatske na Eurosongu

Dulist

POMOĆ ZA DUBROVČANE Pridružite se humanitarnoj akciji za 26 djece

Dulist

NENO ALARM Hrvatska dobiva sustav uzbunjivanja koji pomaže kod brzog pronalaska nestale djece

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija