AktualnoPolitika

FOTO MOST U DUBROVNIKU: Naš uvjet su reforme javne uprave i rezanje broja općina, gradova i županija

FOTO MOST U DUBROVNIKU: Naš uvjet su reforme javne uprave i rezanje broja općina, gradova i županija

Suradnja MOSTA nezavisnih lista s SDP-om ili HDZ-om ovisi o njihovoj spremnosti na reforme, u prvom redu javne i lokalne uprave i samouprave, te u vidu smanjenja broja gradova i općina na jednu trećinu od postojećih kao i broja županija do njih sedam, rekao je u srijedu u Dubrovniku prvi na listi MOSTA u I. izbornoj jedinici, Drago Prgomet.

Prgomet je uoči konferencije za novinare istaknuo kako vjeruje da će MOST osvojiti puno više mandata nego što to trenutno pokazuju ankete, a eventualna suradnja s HDZ-om ili SDP-om moguća je samo ako pristanu na reforme na kojima u toj stranci inzistiraju.
-Reforme na kojima inzistiramo su reforma javne uprave u kojima želimo depolitizirati javnu upravu. Političke funkcije bi bile primjerice samo ministar i zamjenik ministra. Javnu upravu želimo napraviti učinkovitom kroz način biranja i zapošljavanja i primjerice objavom rezultata rada svakog službenika. Želimo uvesti mogućnost nagrađivanja po učinku, a ne po vremenu provedenom na radnom mjestu. Sljedeća reforma je reforma lokalne uprave i samouprave. Mi smo premala zemlja, građani ne mogu plaćati više 570 općina. Mi se zalažemo za do sedam županija, a želimo i smanjiti postojeći broj općina i gradova na najmanje jednu trećinu – rekao je Prgomet te dodao kako je u Hrvatskoj trenutno 14 tisuća karijernih plaćenih političara.
Naglasio je kako se ništa neće raditi ”preko koljena”, pa tako neće biti niti otkaza.
– Reforma javne uprave ne znače otkazi, to je proces koji traje, a ako to usporedimo primjerice s Danskom ili Slovačkom koje su provele ozbiljne reforma ti procesi traju 4-6 godina. Već na prvim lokalnim izborima ćemo predložiti da najveći dio načelnika općina budu volonteri. Jedan dio ćemo prebaciti u zajedničke službe koje imaju gradovi, a onda već na idućim lokalnim izborima dovesti broj općina i županija u okvire o kojima govorimo, oko trećine postojećih- rekao je Prgomet te dodao kako ”očekuje više od deset mandata koliko im trenutno predviđaju neki ozbiljni analitičari”.
Na konferenciji u Dubrovniku je bio i Ivan Lovrinović, inače savjetnik Udruge Franak, koji je na upit o tome kako bi MOST riješio pitanje kredita u ‘švicarcima’ istaknuo kako se rješenje nalazi u poništavanju valutne klauzule. Rješenje je to, smatra on, koje je itekako pravno održivo.
-Treba poništiti valutnu klauzulu za kredite u francima i pretvoriti te kredite u kune. To je finalno rješenje kojim bi taj problem riješili iz života ljudi koji se svaki dan pate. Takvo rješenje je pravno održivo, pogledajte Mađarsku koja je donijela državničku odluku za razliku od našeg premijera koji puno galami i obećava, ali nije napravio takav potez. Problem je polovično riješen konverzijom u eure, ali to nije rješenje jer su dužnici i dalje izloženi i valutnom i kamatnom riziku – rekao je Lovrinović.
Ovaj ekonomski stručnjak je među ostalim konkretnim potezima MOSTA istaknuo završavanje Pelješkog mosta, donošenje uredbe koja bi obvezala velike trgovce da ustupe dio svojih prostora malim ljudima za prodaju lokalnih proizvoda, kao i podizanje neoporezivog dijela dohotka.
-Podignut ćemo i neoporezivi dio dohotka daleko iznad 2600 kuna kako bi srednji sloj, koji je trbuh svake ekonomije počeo više trošiti što će pokrenuti novu ekonomiju i zapošljavanje – rekao je Lovrinović.
Na konferenciji su bili i kandidati za Sabor u X. izbornoj jedinici iz Dubrovnika Kristina Kojan Goluža, te Maro Kristić.
– KLGB Srđ je Grad je dala potporu MOSTU jer je riječ o ljudima koji žele promjene. Mi smo to prepoznali. Želimo napraviti Hrvatsku zemljom jednakih mogućnosti – rekao je Kristić.
Božo Petrov i Ivan Kovačić, danas su bili spriječeni u dolasku.

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović