Kultura

SUDJELOVAO I AKADEMIK PALJETAK Pjesnička noć u mitskom okruženju kamenih spavača, stećaka!

SUDJELOVAO I AKADEMIK PALJETAK Pjesnička noć u mitskom okruženju kamenih spavača, stećaka!

Na Radimlji, mistično – mitskom mjestu i u okruženju kamenih spavača, stećaka, u probranom pjesničkom društvu održana je osma po redu Vidoška pjesnička noć koju organizira Matica hrvatska Stolac u suradnji s Općinom Stolac.

Kako i priliči okupila je ponajbolje pjesnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a program je vodila Tina Laco. Nakon obraćanja Stjepana Boškovića, načelnika općine Stolac svoje stihove su govorili Luko Paljetak, Anita Martinac, Sanijela Matković, Ivan Baković, Srećko Marijanović i Marina Kljajo Radić, Drago Štambuk, Boris Njavro, Ivo Raguž, Marko Tokić i Stjepan Šešelj.

Svi sudionici nagrađeni su prigodnim darovima i zahvalnicama, ali je samo jedan književnik s Radimlje otišao ponosno noseći nagradu Hrvatski stećak, rad akademskog kipara Stjepana Skoke. Nagrada je to koju Ogranak Matice svake godine dodjeljuje za osobit doprinos hrvatskoj književnosti, prošle godine dobio je Luko Paljetak, a ovogodišnji nagrađenik je Mile Pešorda, književnik, prevoditelj, urednik i dobitnik prestižnih književnih nagrada i jedan od inicijatora i potpisnik glasovite Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku. Nagradu mu je uručio predsjednik Matice hrvatske Stolac dr. Mladen Bošković koji je izjavio da je iznimno ponosan na tradiciju Vidoške pjesničke noći koja uvijek iznova zove na susrete i druženja, raste, razvija se i razvija nas.

Matica hrvatska Stolac tiskala je i posebnu publikaciju „Vidoška pjesnička noć“ koju je uredio književnik Ljubo Krmek, inače predsjednik Južnohrvatskog ogranka DHK. Publikacija predstavlja manifestaciju i njezine ovogodišnje sudionike, donoseći podatke o njima te pjesme koje je publika mogla čuti. Večer je glazbom uljepšala klapa Aurora. I ova večer potvrda je kako je manifestacija Vidoška pjesnička noć stekla je status prestižnog književnog susreta čiji sudionici ne kriju radost što upravo na mitskom mjestu Radimlji mogu progovoriti jezikom svojih pjesničkih ostvaraja.

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist