Kultura

‘HENRIK V’ STIŽE U DUBROVNIK U glavnoj ulozi Brett Brown iz filma ‘Teorija svega’

Dubrovnik za nekoliko dana postaje središte Shakespearovog svijeta. Na ovogodišnjem, jubilarnom Midsummer Scene festivalu gostuje predstava ‘Henrik V: Čovjek i vladar’. Ova svjetski priznata izvedba Shakespearove drame bit će izvedena u dubrovačkoj palači Sponza 26. lipnja u 21.30 sat.

Naslovnu ulogu u monodrami koja će se izvesti na engleskom tumači australski glumac Brett Brown, dok režiju potpisuje poznati engleski redatelj Phillip Parr.

Brett Brown ljubiteljima filmske umjetnosti poznat je po ulozi u oskarom nagrađenom filmu ‘Teorija svega’ o slavnom fizičaru Stephenu Hawkingu. Brett glumi i na kultnom londonskom West Endu, kao i u kazalištima diljem Europe. Ostvario je vrlo zapažene uloge u Shakespearovim djelima, a upravo to ga je povezalo s Phillipom Parrom, kazališnim i opernim redateljem.

Iako je Parr postavljao djela Mozarta, Salierija i Offenbacha, najpoznatiji je po radu na djelima velikog barda engleske književnosti čije je drame na pozornicama postavljao od Engleske sve do Južne Koreje. Jedan je od osnivača i član Upravnog vijeća Mreže europskih šekspirijanskih festivala i direktor York International Shakespeare Festivala.

Monodrama ‘Henrik V’ prati događaje vezane uz bitku na Angincourtu, koja se odvila u sklopu Stogodišnjeg rata. Impresivna izvedba Browna pod iskusnim vodstvom Parra oduševila je kazališnu publiku i kritiku na velikim europskim šekspirijanskim festivalima poput onog u Ostravi gdje je 2016. dobila nagradu za najbolju monodramu.

Shakespearovo djelo, napisano prije više od četiri stoljeća, suočava nas i s danas aktulanim pitanjem: što velika moć čini vladarima?

‘Henrik V’ u Dubrovniku će se odigrati u sklopu Midsummer Scene Festivala, koji će se od 20. lipnja do 4. srpnja održati na Lovrjencu, ali i drugim lokacijama. Na petom izdanju jedinog festivala na engleskom jeziku u Hrvatskoj, međunarodni ‘cast’ predvođen hrvatskim glumcem Filipom Krenusom izvest će Shakespearov ‘San ivanjske noći’.

Jedinstvena kulisa dubrovačih zidina i iskusna glumačka postava pod vodstvom nagrađivane redateljice Helen Tennison još jednom će pokazati zašto ovaj festival godinama oduševljava posjetitelje iz cijelog svijeta.

Na taraci Umjetničke galerije festival nastavlja suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kroz ‘Five Seasons Anniversary Concert’, kao i suradnju s Domom Marina Držića u programu ‘2 bards: Držić/Shakespeare’.

Jedinstvene ambijentalne lokacije i ova kazališna čarolija čini Dubrovnik najpoželjnijom svjetskom festivalskom destinacijom. Festival ‘Midsummer Scene’ je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. London.

Pročitajte još

‘JASLICE U GALERIJI’ Vesela blagdanska atmosfera u Umjetničkoj galeriji

Dulist

KAZALIŠNA DRUŽINA KOLARIN ‘Mare Fjočica’ stiže na Veliku scenu!

Dulist

‘Candide ili optimizam’ s nominacijom za Zlatni studio

Dulist