Zanimljivosti

Struku prepustite stručnjacima!

stara bolnica stabla1

Nakon što je Eko centar Zeleno sunce uputilo otvoreno pismo o sječi stabala oko Stare bolnice, uprava gradskog komunalnog društva Vrtlar je nastavno na neutemeljeni apel Eko-centra Zeleno sunce o uređenju okoliša u prostoru Stare bolnice uputila priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Vrtlar Dubrovnik je u suradnji s pripadnicima JVP Dubrovački vatrogasci i  Čistoće, a nastavno na dogovor čelnika Sveučilišta u Dubrovniku, Opće  bolnice Dubrovnik, Županije Dubrovačko-neretvanske i Grada Dubrovnika pristupio čišćenju i uređenju okoliša Stare bolnice, izvan obuhvata prve rekonstruirane zgrade Sveučilišnog kampusa.

Budući da prostor godinama nije korišten ni održavan u njemu se nagomilalo smeće koje su odbacivali neodgovorni pojedinci, a raslinje je nekontrolirano i samoniklo raslo narušavajući izgled i predstavljajući sanitarnu i požarnu opasnost. Ovog tjedna su iz okoliša osim golemih količina smeća uklonjene samonikle divlje orašine, korov i bršljan koji je ugrožavao zdrava stabla koja predstavljaju dio izvornog mediteranskog parka čiji se originalni izgled postupno vraća raščišćavanjem i pravilnim orezivanjem i oblikovanjem zdravog raslinja.
Istovremeno izvođač radova na novoj zgradi Sveučilišta u Dubrovniku provodi uređenje njezina okoliša u skladu s projektom za koji su prethodno izdane sve potrebne dozvole.

Vrtlar pozdravlja inicijative građana i udruga civilnog društva za očuvanje dubrovačke parkovne arhitekture, ali uređenje zelenih površina treba prepustiti stručnjacima. Vrtlar je tvrtka s više od pola stoljeća iskustva, a danas je u njoj zaposleno trideset kvalificiranih vrtlara i četvero inženjera koji radove izvode pažljivo i odgovorno, u skladu s propisima i pravilima struke.

Stoga smatramo neprimjerenim kontinuirano dovođenje u pitanje kvalitete izvedenih radova i koristi za očuvanje dubrovačke parkovne arhitekture, posebno kada neutemeljene i zlonamjerne kritike dolaze od strane amatera koji bi angažman na određenim područjima trebali uskladiti s vlastitim znanjem. Idući tjedan će se čišćenje nastaviti, a neprimjerena, zarasla i neprohodna šuma pretvoriti u uređeni mediteranski park na razini Grada Dubrovnika kako bi građani i posjetitelji već do ovog ljeta mogli uživati u novoj javnoj zelenoj površini.

Vrtlar Dubrovnik d.o.o.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist