Koronavirus u Hrvatskoj

Stožer sutra predstavlja novi set mjera. Bit će najjače do sad!

Stožer sutra predstavlja novi set mjera. Bit će najjače do sad!

Premijer Andrej Plenković u utorak održao je video sastanak sa županima oko epidemiološke situacije, a na sastanku su bili i neki ministri te šef Nacionalnog stožera Davor Božinović koji je najavio uvođenje strožih mjera, prenosi Dnevnik.hr

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je kako su na sastanku bili i ministri. Razgovaralo se o epidemiolškoj situaciji i novim mjerama.

Župani su dali procjenu aktualnog stanja i prijedloge što bi se moglo raditi.

“Sutra će stožer pripremiti novi set mjera s kojima ćemo upoznati župane. Taj set mjera bi trebao vrijediti do Božića”, rekao je Božinović te dodao kako bi set strožih mjera mogao potrajati i šest mjeseci, no o tome će se još raspravljati.

Mjere se odnose na određene segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstvo i kulturu.

“Treba pronaći balans koji smo tražili svo ovo vrijeme”, rekao je Božinović te dodao kako se virus ponaša tako da se razmaše nakon pooštravanja mjera.

“Ovo će sigurno biti najjače mjere do sada u ovom drugom valu”, kaže Božinović te ističe da je cilj rasterećenje zdravstvenog sustava.

Nove mjere važit će na nacionalnoj razini.

S jedne strane treba razmišljati o očuvanju zdravlja i zdravstvenog sustava, s druge treba brinuti o gospodarstvu, a mora se misliti i na mentalno zdravlje građana, rekao je Božinović govoreći o kompleksnosti situacije.

“Postoje cjepiva koja su obvezna. Cjepivo bi smanjilo širenje, to ne je nešto o čemu ćemo voditi računa”, odgovorio je na pitanje novinara ide li se na to da cjepivo bude obavezno.

“Svi se nadaju cjepivu. Što nam otvara mogućnost strožih mjera jer možemo procijeniti do kad bi trajale”, rekao je Božinović te dodao kako ćemo vidjeti što će donijeti mjeseci pred nama.

Šef stožera kaže da se trebaju uložiti dodatni napori kad je u pitanju komunikacija prema građanima te zamolio medije pomoć u tome.

“U sklopu svih mjera koje Vlada donosi razmišlja se i kako sačuvati radna mjesta”, kaže Božinović.

“Policijski sat nikad nije bio opcija. Što se tiče lockdowna, klasičan kakav je bio u prvom valu, nikako ne”, rekao je šef stožera.

Božinović smatra da uvođenje novih mjera nije poraz dosadašnje politike, već se prema nalazima epidemiologa procijenilo da su okupljanja najčešći izvor zaraze i brzine širenja.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist