Koronavirus u Hrvatskoj

Stožer: ‘Ne možemo biti zadovoljni. Donijet ćemo nove mjere od 1. travnja’

Stožer: 'Ne možemo biti zadovoljni. Donijet ćemo nove mjere od 1. travnja'

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je ministar Vili Beroš rekao da scenarij za treći val pišemo sami, a bilo je i riječi o novim/starim epidemiološkim mjerama.

– Kao što vidite epidemiološka situacija nije dobra što znači da moramo svi preuzeti aktivnu ulogu u procesu. Scenarij za ovaj treći val pišemo sami i kada će doći o raspleta ovisi o našim obrascima ponašanja. Izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maske, distanca, prozračivanje prostora, održavanje higijene jedini su put da efikasno spriječimo zarazu – kazao je ministar zdravstva, prenosi Jutarnji.hr.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o mjerama.

– Ono što je bitno napomenuti je da mjere koje postoje su ozbiljne mjere, njihova primjena je nešto o čemu se može razgovarati koliko je ona na razini ozbiljnosti. Iz svega što smo čuli ne možemo biti zadovoljni situacijom, brojevi rastu. Ovaj tjedan u četvrtak bi trebale stupiti na snagu mjere jer ističe aktualna nacionalna odluka 31.3. Mi ćemo sigurno razmotriti sve te mjere kada govorimo o nacionalnoj razini i donijeti odluku koja će vjerojatno vrijediti do sredine travnja, ali i da ćemo stalno pratiti razvoj epidemije tako da ako se za tim pokaže poruka i mjere koje se donesu 1.4. ne znači da se ne mogu mijenjati i prije isteka roka do 15.4. To će sve ovisiti o tome kako će se stvar s koronavirusom razvijati u narednim danima. Što se tiče aktivnosti lokalnih stožera, moramo konstatirati da tu imamo šaroliku situaciju. S jedne strane imamo stožera koji su vrlo aktivni i posvećeni u potpunosti ostvarenju cilja, s druge strane ne vidimo da je taj entuzijazam prisutan baš kod svih stožera. Mi ćemo i o tome morati voditi računa. Ne bismo s mjerama htjeli ići predaleko u odnosu na stožere koji su svojim prijedlozima koje je Nacionalni stožer prihvaćao se potrudili i moguće je da oni prije ostalih budu došli u situaciju da im se brojevi poboljšavaju te ne bi bilo u ovom našem načinu rada oportuno njih kažnjavati. Mislim da više nikome nije tajna kako se ovaj virus širi, nikome nije tajna kako se on može i kakvim mjerama zaustaviti. Ako se svi posvetimo tome onda ćemo imati bolju situaciju. Na jednoj od vaših televizija sam gledao reportažu s jednog otoka koji je u županiji koja ima striktne mjere gdje se pokazalo da se na lokalnoj razini, ako postoji dobra organizacija, može sačuvati epidemiološka situacija u mjeri u kojoj ne bi bilo fer ni oportuno stanovnicima tog grada ili otoka nametati strože mjere od onih koje sada jesu na snazi – kazao je Božinović.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist