Zanimljivosti

Što učiniti kad u život zakorači – autizam?

Sekcija za autistični spektar i komunikcijske teškoće Udruge kronično bolesnog djeteta 'Zajedno do zdravlja' danas je održala okrugli stol pod nazivom 'Tretmani u autizmu i mogućnosti u Dubrovniku'.

Okrugli stol bio je namijenjen svim roditeljima, a s ciljem razmjene iskustva i usmjeravanja prema mogućem rješenju.

– Misao vodilja cijele prezentacije i okruglog stola jest važnost potpunog uključenja obitelji i što raniji početak rada s djecom – istaknula je Marija Puhiera, voditeljica sekcije za autizam udruge 'Zajedno do zdravlja'.

Ono što je posebno istaknula i što je možda najvažnija stvar kad se roditelj nalazi u ovoj situaciji, odnosno što učiniti za bolji život djece, jest odakle krenuti.

– Kad vam u život zakorači autizam, morate ga prihvatiti i isplanirati. Početke točke za to u Dubrovniku su pedijatar, zatim Jedinica za poremećaje razvojne dobi OB Dubrovnik, psihijatrica ambulante OB, koja radi i s djecom i s mladima, zatim Obiteljski centar, sekcija škole Marin Držić, udruga IDEM, Centar za socijalnu skrb, stručne službe te udruga 'zajedno do zdravlja' – istaknula je.

Na okruglom stolu prezentirane su iznimno bitne metode za provođenje terapije, primjenjenu analizu ponašanja, lakše prelaženje prepreka na koje djeca nailaze u svakodnevnom životu, zatim sprječavanje ili smanjenje neugodnih ponašanja koja ometaju učenje, a te terapije su ABA, TEACCH, Floortime te PECS, kroz koje su okupljene provele Anita Šimunović, Jelena Pendo, Andrea Džakula te Dubravka Butigan.

Osim stručnog dijela, na okruglom stolu kroz razgovor i osobne priče i svakodnevna iskustva govorilo se o pitanjima prepoznavanja i pristupa autizmu, te u konačnici i razumijevanja autizma, kroz što se opet ponovila iznimna važnost obitelji u terapiji i strpljenju kroz rad s djecom, a također je i izniman naglasak stavljen na ustrajnost i čvrstoću pri vježbama, nagrađivanju i poboljšanju rada.

Inače, Sekcija za autistični spektar i komunikcijske teškoće Udruge kronično bolesnog djeteta „Zajedno do zdravlja“ od 20. svibnja 2013. provodi uslugu 'PITAJTE O AUTIZMU', št o možete uraditi pozivom na telefon 312-300, ponedjeljkom od 9 do 10 sati, te četvrtkom od 17 do 18 sati. također, možete ih posjetiti na adresi dr. Roka Mišetića bb utorkom od 16 do 17 sati, te se na taj način upoznati s radom sekcije za vrijeme tjednog druženja. također ih možete kontaktirati na e-mail autizam@zajedno-do-zdravlja.hr.

– Kontaktirajte nas bilo da ste roditelj, član obitelji, odgojitelj, nastavnik, prijatelj ili poznanik djeteta ili mlade osobe s poremećajem iz autističnog spektra, stručna osoba ili tek osoba voljna saznati o autizmu. Iznesite nam svoja pitanja, dvojbe, iskustva i prijedloge. Odgovaramo informacijama, kontaktima i svojim iskustvom. Zajedno ćemo brže i lakše pronaći rješenje. U životu s autizmom nitko ne treba biti sam – poručuju iz udruge 'Zajedno do zdravlja'.
 

Pročitajte još

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

BOLJE OD BILO KOJEG SHOWA Kreće nova sezona Kluba mladih znanstvenika

Dulist

‘LIJEPO JE KAD SE DRŽI DO TRADICIJE’ Luminacija u Čibači uoči blagdana sv. Luke

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija