Zanimljivosti

FOTO Na jedan dan otvorena crkvica Sv. Vida!

FOTO Na jedan dan otvorena crkvica Sv. Vida!

Danas na dan Svetog Vida, kao i svake godine, slavila se Sveta misa u obiteljskoj crkvici Svetog Vida u ulici Miha Pracata.

Naime, to je jedini dan u godini u kojoj Dubrovčani mogu doći i sudjelovati u Svetoj misi u ovoj crkvici. Misu je predvodio don Slavko Grubišić.

Crkvica je obnovljena davne 1932. godine. Obnovila ju je obitelj Mila i Mile Katić o čemu svjedoči u natpis uklesan na kamenoj ploči s desne strane.

Iako je malo poznato o ranoj povijesti  ove crkvice, prema obiteljskim papirima Ecclesia S.ti Viti intra murum Alojzija Marina Gozze spominje se još 1430. godine. Od 18. stoljeća crkvica je u vlasništvu obitelji Pozza o čemu svjedoči i grb na ulazu u crkvicu. Nažalost razrušena je u potresu 1667. godine, a obnovljena je i posvećena 1806. godine. Krajem dvadesetih godina 20. stoljeća Mare pl. Mirošević Sorgo, potomak obitelji Pozza, ostavlja u nasljedstvo ovu crkvicu obitelji svoje kćeri Milu i Mili Katić rođ. Mirošević Sorgo, sa željom da je obnovi.

Danas je crkvica u vlasništvu i na čuvanju potomaka Mila i Mile Katić. Ključe od crkvice Svetog Vida danas čuva naša sugrađanka, devedesetsedmogodišnja Maruška Gozze Gučetić.  

Jedan lijepi dubrovački običaj koji naravno moramo njegovati i dalje!
 

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist