Grad

Što smo otkrili iz nalaza analize vode na teške metale?

Što smo otkrili iz nalaza analize vode na teške metale?

Sredinom prosinca prošle godine Grad Dubrovnik i Vodovod naručili su dvije odvojene analize vode s Omble, koje su uključivale i analizu na teške metale i druge opasne tvari.

Unatoč višemjesečnim špekulacijama kako je voda zagađena teškim metalima, rezultati analiza pokazuju da je s našom vodom sve u redu.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik i Vodovod zatražili su hitnu kemijsku analizu vode iz Omble na teške metale i druge opasne tvari, nakon što je studija mikrozoniranja procjednih voda s Grabovice, koju je naručila Čistoća, pokazala ispust na dva mjesta, izvoru Omble i Baba.

Na naš službeni upit Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije kao izvršitelju oba nalaza stiže odgovor kako su Grad Dubrovnik i Vodovod njihovi vlasnici te da samo oni iste smiju davati na uvid.

Grad Dubrovnik naručio je, naime, analizu vode iz mreže s lokacije šanka – recepcije hotela Park, dok je Vodovod tražio analizu sirove vode s izvorišta te vode iz mreže iz kuhinje Dječjeg vrtića Palčica.

U Vodovodu su nam analitičko izvješće tek dali na uvid u svojim prostorijama, gdje smo se uvjerili kako su nalazi uredni, odnosno kako je s vodom koju pijemo sve u redu. S druge strane, iz Grada Dubrovnika u cijelosti su nam poslali preslik originalnog analitičkog izvješća sa šanka hotela Park koje također pokazuje kako je voda u skladu sa svim zakonskim propisima.

Treba napomenuti kako je županijski Zavod za javno zdravstvo radio analizu na fizikalno-kemijske i mikrobiološke pokazatelje, dok su usluge ispitivanja za one pokazatelje za koje nisu opremljeni i ovlašteni, a u ovom slučaj riječ je o analizi na teške metale, povjerene Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu. Rekao nam je to ravnatelj županijskog Zavoda Mato Lakić.

Detaljni analitički izvještaj kojega je naručio Grad Dubrovnik pogledajte u prilogu teksta.

Ht. Park -analitičko izviješće vode za ljudsku potrošnju

Pročitajte još

Asfaltira se Ulica Marina Kneževića u Novoj Mokošici

Dulist

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović