Grad

Evo koji su dubrovački restorani uvršteni u prestižni Michelinov vodič!

Dubrovački restorani Nautika, 360, Vapor, Stara Loza, Pantarul, Proto, Azur, Dubrovnik, Kopun te Bistro Tavulin uvršteni su u elitno svjetsko gastronomsko društvo, službeni Michelinov vodič za 2017. godinu.

Ovo uvrštavanje predstavlja vrhunsku preporuku gastro-vodiča, a osim dubrovačkih na popisu je i nekoliko istarskih te zagrebačkih restorana.

Ipak, najbolje je od svih prošao rovinjski restoran Monte, koji je postao prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom, najprestižnijom oznakom u gastronomiji.

Tako su se potvrdile glasine o Michelinovim inspektorima koji su tijekom 2016. godine pretraživali hrvatske restorane.

Inače, Michelin je vijest o selekciji hrvatskih restorana objavio na svom Twitter profilu. Posebno su istaknuli rovinjski restoran Monte, ali i napravili propust objavivši fotografiju dubrovačkog starog Porta.

Podsjetimo, davne 1900. godine braća André i Édouard Michelin pripremili su prvo izdanje namijenjeno vozačima, a uključivalo je različite karte, mjesta gdje se mogu kupiti i popraviti gume te popis hotela i benzinskih crpki. Budući da je prvo izdanje izdano u 35 000 primjeraka polučilo sjajan uspjeh, napravili su vodič s ocjenama restorana pritom zadržavši anonimnost kritičara. Dvadeset i šest godina nakon toga počeli su slati anonimne ocjenjivače po restoranima koji ih recenziraju.

Poznato je da Michelinovi recenzenti ne ocjenjuju uređenje restorana ili kvalitetu usluge nego samo kvalitetu hrane, kulinarsku tehniku te konzistentnost hrane u pojedinom restoranu. U početku je Michelin restoranima koji su to zaslužili dodjeljivao samo jednu zvjezdicu, a s vremenom su ih odlučili uvesti još dvije.

Pročitajte još

SAINT BLAISE’S PEOPLE Nova knjiga DuLista na engleskom jeziku baš figura na Stradunu!

Dulist

Znate li tko su ovogodišnji laureati?

Andrea Falkoni Račić

Trajno se uklanja javni WC ispod platana na Pilama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija