DuList IN

ŠTO POGLEDATI U KINU? Tajna misija 12 hrabrih vojnika!

ŠTO POGLEDATI U KINU? Tajna misija 12 hrabrih vojnika!

OBLIK VODE
S nevjerojatnih 13 nominacija novi film Guillerma del Tora je prvo ime ovogodišnjih Oskara – barem za sada. Hoće li nominacije za najbolji film, redatelja, glumicu te mušku i žensku sporednu ulogu pretvoriti i u zlatne kipiće ostaje nam da vidimo, ali nema sumnje da je Oblik vode film o kojem se trenutno najviše priča.
Neuobičajena priča o ljubavi nijeme žene, zaposlenice u Vladinom laboratoriju maksimalne sigurnosti, i čudnovatog bića uhvaćenog u Amazoni i dovedenog u laboratorij je na prvu film s neviđenom pričom, ali Oblik vode je već puno puta ispričana priča o „nekompletnim ljudima“, većinom neprihvaćenim u društvima, kao i priča o strahu od raznolikosti te prihvaćanju istih, samo ispričana na jedan novi način.

Praćena del Torovim prepoznatljivim savršenim, bojama bogatim, vizualima Oblik vode je priča koju prije svega obilježavaju izvrsne glumačke izvedbe. Sally Hawkins je u glavnoj ulozi nijeme djevojke koju po prvi put netko prihvaća onakvom kakva jest je nevjerojatna, baš kao i Richard Jenkins i Octavia Spencer u sporednim ulogama pa ne čudi da su svo troje nagrađeni nominacijama. Iznenađujuće Michael Shannon, koji u ulozi sadističkog i rasističkog upravitelja laboratorija ostavlja najupečatljiviji dojam, nije dobio nominaciju ali njegova izvedba, i pogotovo lik će se pamtiti dugo vremena.

Ipak, unatoč svim vrlinama, film kojega Akademija sigurno neće preskočiti na dodjeli, neće toliko oduševiti i prosječnog gledatelja. Bez sumnje u kvalitetu filma kao umjetničkog dijela, Oblik vode donosi priču na koju će mnogi reći da nije toliko zanimljiva koliko su očekivali, pogotovo u prvom dijelu. Stoga ukoliko film gledate isključivo kao zabavu, smanjite očekivanja ili bolje pogledajte nešto drugo.

12 HRABRIH
Snimljen prema knjizi Horse Soliders, koja je pak napisana prema tajnoj misiji s koje je tek nedavno skinuta oznaka tajnosti, 12 hrabrih je priča o timu CIA operativaca i pripadnika specijalnih postrojbi američke vojske, prvim savezničkim vojnicima koji su se nakon 11.9.2001. godine iskrcali na afganistanski teritorij kako bi školujući i pomažući lokalnog generala pomogli u borbi protiv Talibana.

Priča, koju je u film pretvorio redatelj debitant Danac Nicolai Fuglsig, je posebno fascinantna jer pokazuje kako su se uz sve mogućnosti modernog oružja, vojnici da bi uspjeli u afganistanskom kršu morali koristiti najprimitivnijim stvarima poput konja za prijevoz. Djelujući složno kao braća, te prevladavajući kulturološke i druge prepreke, američki i afganistanski vojnici, zajednički kreću u borbu protiv Talibana koja je, zahvaljujući redateljevom iskustvu kao fotograf izvjestitelj, odrađena s izuzetnim vizualnim i zvučnim efektima koji u kombinaciji s pojedinim brutalnim kadrovima dobro dočaravaju surovost rata.

Danski redatelj, za razliku od američkih kolega, nije mogao upasti u zamku pretjeranog patriotizma pa 12 hrabrih, unatoč tome što odaje odu hrabrim vojnicima, ne pretjeruje s hvalospjevima, a niti prikazuje Amerikance kao anđele baš kao što ni Afganistanci nisu bezubi neandertalci – osim naravno Talibana koji i ne mogu biti prikazani nego kao brutalni u svojoj zadrtosti.
Glumačka ekipa filma je izvrsna – Chris Hemsworth se očekivano odlično snalazi u ratnom filmu, Michaelu Peni savršeno stoje uloge podbadala dok Michael Shannon, iako izgleda neprirodno u ovakvoj vrsti filma, pokazuje koliko je dobar glumac. Ali, unatoč dobroj glumačkoj ekipi, 12 hrabrih pati od ponavljanja pojedinih scena (poput nebrojenih scena bombardiranja iz zraka) pa je 130 minuta predugo, a filmu nedostaje i emotivnosti zbog čega u konačnici nije na razini Pada crnog jastreba ili Jedini preživjeli.

SKRIVENA LJUBAV
Ako se za bilo koji film prije objave nominacija moglo reći da će biti u konkurenciji za Oskara bio je to film Luce Guadagnina o 17-godišnji Eliu koji provodeći ljeto sa svojim roditeljima jednom talijanskom selu započinje romansu s preplanulim američkim pomoćnika istraživača koji je došao u zemlju raditi s Eliovim profesorom i ocem. Akademija je uvijek naginjala socijalnim temama, a homoseksualne teme su kod glasača za Oskara uvijek dobro prolazile, stoga nominacija za najbolji film i glumca ne treba iznenaditi, dapače Skrivena ljubav je jedan od najozbiljnijih kandidata u konkurenciji najboljeg filma.

Ali, koliko god se sve može pripisati temi Skrivene ljubavi nemoguće je poreći kvalitete filma. Za razliku od Oblika vode u kojem se romansa razvije vrlo brzo, Skrivena ljubav soju priču priča vrlo sporo, baš kao što bi to bilo i u stvarnom životu kod tabu ljubavi, pogotovo u 80-tim kada se i događa radnja filma. Taj jako spori ritam će biti prepreka za mnoge, ali stvarni ljubitelji filmske umjetnosti će baš to neforsiranje i brzanje itekako cijeniti.

Film kojeg obilježava europski štih, zbog čega će sjesti i svim ljubiteljima europske kinematografije, donosi i impresivne glumačke izvedbe. Timothee Chalamet je posebno impresivan u ulozi dječaka koji odjednom otkriva svoju biseksualnost i sa strahom kreće u istraživanje iste, te svojom izvedbom zasjenjuje iskusnijeg kolegu Armie Hammera.

Od tri ovdje opisana filma koja su počela svoju kino distribuciju Skrivena ljubav je onaj koji najviše nije za svakoga. Od sam teme filma, do izuzetno sporog ritma ovaj film je isključivo za one koji cijene umjetnost. Skrivena ljubav je film koji je razvojem priče, dijalozima i izvedbama nevjerojatno realan i gledatelj ima osjećaj da je kao muha na zidu, pa ukoliko volite tipične „umjetničke“ filmove, možda je ovo ono što vam treba.

Više recenzija potražite na Lone Wolf.

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist