DuList IN

ŠTO POGLEDATI U KINU? ‘Mjesto tišine’ – mračna atmosfera i intrigantna priča

ŠTO POGLEDATI U KINU? 'Mjesto tišine' - mračna atmosfera i intrigantna priča

Ako volite filmove M. Night Shyamalana, novi film Johna Krasinskog, triler/horor s intrigantnom premisom, mogao bi biti ono što tražite – unatoč tome što nema twist na kraju.

Ako me, koliko toliko, redovno pratite znate da su mi omiljeni filmovi u kojima su jedan ili grupa likova na izoliranom mjestu u borbi za vlastiti život. Stoga nije iznenađenje što sam novi film Johna Krasinskog iščekivao s posebnim nestrpljenjem – mračna atmosfera, intrigantna priča, trailer koji privlači pažnju… I ako mogu reći da sam dobio nešto drugo od onoga što sam očekivao, ipak sam iz kino dvorane izašao zadovoljan.

Mjesto tišine je triler/horor o obitelji koja preživljava već više od godine dana u svijetu kojim sada vladaju smrtonosni predatori nepoznatog porijekla koji reagiraju na najmanji šum. Zbog toga obitelj mora preživljavati izbjegavajući šumove jer to, kako su se i sami uvjerili, znači sigurnu smrt.

Mjesto tišine, gledajući trailer i čitajući sadržaj, izgleda kao horor s zanimljivom, intrigantnom pričom, ali u svojoj srži to nije, već je naglasak na obitelji, njihovom funkcioniranju i snalaženju u situaciji. Film stoga neodoljivo podsjeća na Misteriozne znakove, pogotovo drugi dio, dapače Mjesto tišine slobodno može proći kao djelo M. Night Shyamalana, samo bez preokreta na kraju. A ovo bi mogao biti veliki kompliment Johnu Krasinskom koji je stvarno napravio vrlo dobar film, iako bi nekima mogao biti razočaranje.

Zašto razočaranje? Tijekom cijelog filma Krasinski se igra s živcima gledatelja, i film je u prvom dijelu prepun scena u kojima gledatelj na rubu sjedala čeka da se nešto već iduću sekundu dogodi, ali se ne dogodi ništa. To će možda neki vidjeti kao nedostatak akcije, što bi i bio problem da je ovo klasični horor u kojem se broj likova stalno smanjuje dok na kraju ne ostane jedan. Ali Mjesto tišine je, kao što sam već napisao, film o obitelji. A Krasinski inteligentno cijelo vrijeme gradi film, tjerajući gledatelja da se poveže s obitelji, te da stoga njihovo preživljavanje doživljava puno jače nego da je riječ o likovima do čije sudbine vam nije briga. I baš zbog toga sve na kraju eruptira završnicom koja bi inače bila klasična, ali koja u ovom slučaju nosi puno, puno emocija. Iako bi iskreno volio da predatori nikada nisu prikazani u krupnom planu, čime bi se postigla još veća napetost jer se ljudi najviše boje onoga što ne vide, ne može se reći da je to neki minus. Barem ne veliki.

Filmu itekako pomaže realnost odluka likova, koje su potpuno razumljive za datu situaciju, za razliku od mnogih filmova sličnog žanra gdje glupe odluke likova nerviraju i čine film negledljivim. Istina, ima i nekoliko rupa poput pitanja od kud struja na svijetu, ali oko ovog filma se stvarno ne treba pretjerivati sa detaljnim analiziranjem.
Glumački gledano ovaj film je fantastičan, a naravno prednjači Emily Blunt u još jednon izvrsnoj ulozi, ovaj put uz svog supruga Krasinskog koji osim što režira igra i glavnu ulogu. Njihova kemija je opipljiva, i izbor supružnika za uloge se ovdje itekako isplati. Ali njih prate i djeca koja su odlična i uopće se nema osjećaj da se gledaju glumci, već stvarni likovi – a to je najbolji mogući dokaz kvalitete glume.

S obzirom da u filmu jedva ima dijaloga, a i kad ih ima najvećim dijelom su koristeći znakove, Krasinski i glumci su imali težak zadatak jer su sve trebali dočarati na druge načine, prije svega izrazima lica, a u tome su i uspjeli. Krasinski zanimljivost drži i stalnim laganim pokretima kamere, tako da čak i one malo dosadnije scene izgledaju dovoljno zanimljivo, i prije svega napeto, a atmosferu dodatno podgrijava odlična glazbena podloga Marca Beltramija koji je među ostalim radio na prva dva Vriska, kao i stvarno fenomenalna fotografija Cahrlotte Bruus Christensen.

Mjesto tišine vjerojatno neće proći najbolje na box officeu, neki će očekujući brutalni horor biti i razočarani, ali film Krasinskog je odlično posloženo djelo u kojem je naglasak na obitelj i njihovo snalaženje, te ga se itekako isplati pogledati. I iako sam kraj ostavlja mogućnost nastavka, iskreno se nadam da do njega neće doći jer bi u tom slučaju sva ova emocionalnost filma izgubila smisao.

Naziv originala: A Quiet Place
Uloge: Emily Blunt, John Krasinski, Noah Jupe, Millicent Simmonds
Redatelj: John Krasinski
Trajanje: 90 minuta
Datum premijere: 5. travanj 2018.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović