DuList IN

STIJEPO GLEĐ MARKOS O NOVOM ALBUMU ‘Osjetio sam se potpun u svom glazbenom izričaju kroz duhovnu glazbu’

STIJEPO GLEĐ MARKOS O NOVOM ALBUMU 'Osjetio sam se potpun u svom glazbenom izričaju kroz duhovnu glazbu'
Dubrovnik 14.08.2020. Stjepo Gleđ Markos, foto sasa cetkovic

U proteklih nekoliko godina doživio sam veliku snagu pjevane Božje Riječi koja je osobama u patnji, posebno umirućima pružila utjehu i nadu. Nježno i tiho pjevanje meni kao tenoru snažnog vokala bilo je nešto sasvim novo i otkrilo mi je neopisivu moć takvog pristupa glazbenom izri­čaju. Nakon različitih glazbenih stilova koje sam tijekom svoje karijere izvo­dio od klasike, kancona do pop glazbe otkrio sam da je duhovna kršćanska glazba imala najveći doticaj u mom srcu i zato sam želio da moj prvi album bude upravo album duhovne kršćan­ske glazbe – ističe nam dubrovački glazbenik i tenor Stijepo Gleđ Markos dok govori o svom novom projektu, albumu duhovne glazbe ‘Moja Hridino’. Riječ je ujedno i o njegovom albumu prvijencu nastao u izdanju Aria Artis, a koji će biti dostupan preko njegovo službene Internet stranice te također na Laudato TV-u i u Verbum trgovi­nama. O njemu je više rekao u razgo­voru za DuList, ali se dotaknuo i svog životnog puta, svoje Jelene i glazbenih uzora.
Možete li nam reći malo više o albumu i što ga obilježava te što ste njime htjeli prenijeti? Radi li se o prepjevima ili postoje Vaši autor­ski radovi te tko je sve sudjelovao u stvaranju albuma?
Album ‘Moja Hridino’ temelji se na ‘davidovski’ nježnim i tihim izved­bama koje će pomoći slušatelju kako bi u svome srcu osjetio dubinu Božje Riječi. Većinu pjesama koje su na albumu skladao sam u prvim mjese­cima pandemije i teškog razdoblja kada sam dobio poticaj da kroz pjesmu ljudima donesem ohrabrenje i Božji mir. Biblijski tekstovi i snaga Božje Riječi pružali su mi utjehu u najtežim trenucima kada je melodija krenula izvirati iz molitve. Pjesme sam izveo uz vlastitu gitarsku pratnju kako bih imao potpunu umjetničku slobodu i osjetio sam da to moram podijeliti s drugima. Na moju radost brojni slu­šatelji su iskusili isti doživljaj utjehe i ohrabrenja.
STIJEPO GLEĐ MARKOS O NOVOM ALBUMU 'Osjetio sam se potpun u svom glazbenom izričaju kroz duhovnu glazbu'
Objavili ste nekoliko singlova duhovne glazbe. Koji biste izdvo­jili kao sebi posebno drag? Pjesma i spot ‘Psalam 18’ polučili su veliki uspjeh.
Psalam 18 je pjesma koja je odlično pri­hvaćena od publike i na neki način je otvorila vrata autentičnom glazbenom izričaju kojim odiše album ‘Moja Hri­dino’. Tako je i spot za ovu pjesmu kao i za većinu mojih singlova duhovne glazbe sniman u prirodi, smiruju­ćem ambijentu koji doprinosi samoj atmosferi pjesme. Na albumu će se naći i meni posebno draga pjesma ‘Oče naš’ koju sam izveo na Isusovom materinjem jeziku, izvornom aramej­skom, a za koju sam skladao glazbu. Bit će tu i nekoliko meni vrlo dragih psalama kao ‘Psalam 23’ i ‘Psalam 103’ za koje sam također skladao glazbu te nekoliko pjesama za koje sam napisao glazbu i tekst poput pjesme ‘Dotakni me Isuse’ koja je ostavila snažan uti­sak na publiku. Na albumu je i pjesma ‘Betlehemska Hostija’ koju sam napi­sao upravo u Betlehemu kad sam obi­lazio Svetu Zemlju. Pjesme s albuma ‘Moja Hridino’ osmišljene su kao malo hodočašće prema dubini srca.
Kako biste opisali proteklu, 2020. ‘koronavirusnu’ godinu i koliko je utjecala na Vaše stvaralaštvo?
Za mene osobno prošla godina je bila stvaralački vrlo produktivna. U neko­liko mjeseci snimio sam i skladao svih 12 pjesama koje se nalaze na albumu ‘Moja Hridino’. Unatoč tome što nismo u mogućnosti držati koncerte mi glaz­benici nikada ne možemo biti zaki­nuti za stvaralaštvo, u tome je ljepota umjetnosti. Naravno da se posebno radujem da se u što skorijoj budućnosti možemo ponovno vratiti svojoj publici i izvedbama uživo.
Možete li se s nama vratiti unazad i objasniti našim čitateljima zaokret prema duhovnoj glazbi? Je li se Vaš životni pa i duhovni zaokret prelio i na glazbu?
Pjesme s albuma ‘Moja Hridino’ su plod proživljenog iskustva Božje lju­bavi i naravno da je ta činjenica imala veliki utjecaj i na moj glazbeni smjer. Pjevanje koje izvire iz molitve, utje­calo je na mene kao osobu i kao umjet­nika. Osjetio sam se potpun, iskren u svom glazbenom izričaju upravo kroz duhovnu glazbu, a biti autentičan i svoj je upravo ono čemu svaki umjet­nik teži. Svakako, na mom glazbenom repertoaru kao i u mom autorskom opusu su i dalje pjesme koje se ne mogu svrstati u žanr duhovne glazbe, ali moraju odgovarati mom glazbenom i životnom stilu.
U vlastitom domu imate studio. Znate li biti po cijeli dan u njemu i stvarati?
Mislim da danas većina glazbenika zahvaljujući modernoj tehnologiji u svom domu ima mogućnost snima­nja i produciranja. Moj glazbeni stu­dio nastao je i usavršavao se dugogo­dišnjim iskustvom i upoznavanjem produkcije, suradnjama s prijateljima glazbenicima koji su nesebično dijelili svoje znanje. Danas je velika prednost kad si u mogućnosti snimati doma jer nisi ograničen vremenom i možeš oda­brati najbolji trenutak za snimanje. Ja nikada ne snimam ako nisam uistinu inspiriran i raspoložen.
Uvijek biram najbolji i najopušteniji trenutak što na kraju svega rezultira boljom i iskrenijom izvedbom. ­
STIJEPO GLEĐ MARKOS O NOVOM ALBUMU 'Osjetio sam se potpun u svom glazbenom izričaju kroz duhovnu glazbu'
Ističe se kako ste tijekom karijere upoznali Andreu Bocellija, koji Vam je bio velika pomoć na glazbe­nom putu. Na koji način?
Andrea Bocelli je jedan od mojih prvih glazbenih uzora. Puno sam naučio slušajući ga. Način interpreta­cije, posebno u prvim njegovim albu­mima mi je bio posebno inspirativan. Nisam mogao ni slutiti da ćemo se jednog dana poznavati. Upoznali smo se u Međugorju gdje je držao koncert duhovne glazbe i od tada mi je uvijek davao veliku podršku. Svakako mi je najdraža njegova pohvala za najbo­lju i najoriginalniju izvedbu jedne od njegovih omiljenih pjesama ‘Il mare calmo della sera’ koju su izvodili brojni svjetski poznati pjevači.
I koga biste još izdvojili da je kroz život utjecao na Vas te na Vaše for­miranje kao tenora?
Sigurno je da je prije svega to Božji dar koji sam dobio, ali bez daljnjeg usavr­šavanja taj dar bi gasnuo i zato bih u svom glazbenom formiranju za tenora spomenuo dva profesora koja su imala najveću ulogu. Moj dragi profesor Sto­jan Stojanov Gančev, jedan od najvećih opernih umjetnika jugoistočne Europe i negdašnji prvak opere HNK u Zagrebu bio je prvi koji je prepoznao moj talent, oblikovao me kao tenora i potaknuo me na odlazak u inozemstvo. U Lon­donu je veliki utjecaj na moje daljnje formiranje kao tenora i na moj scenski dramski izričaj imao profesor Ryland Davies, jedan od najvećih britanskih tenora i profesor s Kraljevske glazbene akademije. On me formirao za najveće tenorske uloge u operi, a nakon toga s lakoćom sam izvodio i uloge u mju­ziklima koje su u Londonu posebno tražene.
Nastupom na Šibenskoj šansoni 2019. godine označen je Vaš povra­tak na domaću glazbenu scenu. Koliko je na Vas utjecao rad u inozemstvu?
Na Šibenskoj šansoni doživio sam velike ovacije publike, ali prije svega jednu toplu dobrodošlicu na domaću glazbenu scenu kojoj je prethodio i niz koncerata s orkestrima. Tako je jedna od ljepših suradnji bila i ona s Dubro­vačkim simfonijskim orkestrom na koncertima Sentimento festivala. Rad u inozemstvu prvenstveno mi je pomo­gao u mom glazbenom usavršavanju, ali i u daljnjem glazbenom usmjerenju. Veliko iskustvo na kazališnim daskama doprinijelo je i mnogim glavnim ulo­gama koje sam odigrao u mjuziklima hrvatske produkcije, tako sam nakon povratka utjelovio jednu od glavnih uloga u mjuziklu ‘Mirakul’ čija premi­jera je bila u koncertnoj dvorani Vatro­slava Lisinskog, a potom je emitiran na Hrvatskoj radioteleviziji.
Vaša supruga također djeluje u glazbenom svijetu. Je li Vas glazba povezala i kako biste opisali Vašu suradnju?
Moja Jelena i ja smo najbolji prijatelji i najveća podrška jedno drugom. Oboje imamo ljubav prema glazbi i sigurno je da smo jedno drugom najveći Božji dar. Jelena je autorica i suautorica mno­gih pjesma koje sam otpjevao. Jedna poznatija je ‘Nebo ljubavi’ koju publika jako voli. Naša suradnja je prije svega ljubav koja donosi plodove na svim područjima života, a naravno da je i glazba jedan od njih.
STIJEPO GLEĐ MARKOS O NOVOM ALBUMU 'Osjetio sam se potpun u svom glazbenom izričaju kroz duhovnu glazbu'
Nedostaje li Vam sviranje na događanjima, nedostaju li Vam koncerti?
Jako mi nedostaju koncerti, nedostaje mi publika. Internet i razne online mogućnosti su dobra zamjena, no ne može se usporediti onaj osjećaj kad si fizički blizu publike i kad dišete kao jedno. Zato se posebno radujem sko­rom koncertu koji ću održati 16. trav­nja u bazilici Svete Obitelji u Solinu u sklopu dana Kršćanske kulture gdje ću izvesti pjesme s albuma ‘Moja Hridino’.
Pokrenuli ste prije osam godina ‘Festival Sentimento’, međunarodni kulturni događaj. Koliko je za Vas on bitan i što za Vas predstavlja?
Glazba ima veliku snagu i moć, a glaz­benici su ambasadori koji svojim dje­lovanjem mogu pozitivno utjecati na društvo. Prepoznao sam koliko je od velikog značaja uključiti u glazbene projekte osobe koje se nažalost pone­kad osjećaju na marginama društva i tako ne samo vratiti ih s perife­rije u centar zbivanja nego dati jedan veliki doprinos u kulturnom stvara­laštvu grada Dubrovnika. Tako je 2014. godine nastao međunarodni kulturni edukacijsko-rehabilitacijski festival Sentimento koji je kasnije izrastao u cjelogodišnji program Unison World. Od koncerata, radionica, edukativnih seminara, nastala je jedna prelijepa glazbena lepeza koja traje osam godina. Nadam se da će se pandemija uskoro stišati i da ćemo ponovno moći uživati u zajedništvu kroz pjesmu i druženje.

O NASTUPIMA ‘Moj glazbeni put je čudesan’
Svaki nastup je poseban baš kao i svaka pjesma. Teško mi je izdvo­jiti najdraži nastup ili nagradu jer svaki izlazak pred publiku donosi i posebne emocije koje ostav­ljaju prekrasna sjećanja. Moj glaz­beni put je čudesan jer me je ona prva raspjevana ljubav iz mladosti pozvala da ostavim more i pomor­stvo, uđem u kazalište i započnem jedan sasvim nov život koji mi je u ovih dvadeset godina donio puno radosti i priznanja od kojih mi je najveće priznanje to što imam svoju publiku i što sam zaista sre­tan glazbenik.

Foto: Aria Artis / Saša Ćetković

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 10. ožujka 2021.

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist