Politika

STIGLO PREKO 200 PRIJEDLOGA Andro Vlahušić predstavio Fond za oporavak Dubrovnika

STIGLO PREKO 200 PRIJEDLOGA Andro Vlahušić predstavio Fond za oporavak Dubrovnika

Kandidat za gradonačelnika platforme Dubrovnik-naš grad Andro Vlahušić predstavio je ovog četvrtka Fond za oporavak Dubrovnika. Istaknuo je kako je Grad Dubrovnik zbog korona krize 2020. ostvario samo 19 posto noćenja, ali zbog pada cijena turističkih usluga i svega 10 posto prihoda. Ostvarena turistička potrošnja bila je svega 600 milijuna kuna, a ukupni gubitak tijekom 2020. iznosio je čak 5.4 milijarde kuna.

-Budući da značajan rast ne možemo očekivati ni ove sezone, jasno je zašto je ovakav Fond nužan. Otkako smo objavili mail adresu oporavak.dubrovnik@gmail.com, dobili smo više od 200 prijedloga poduzetnika, obrtnika, građana, udruga i drugih zainteresiranih skupina. Prijedloge smo sabrali i poslali ih premijeru RH Andreju Plenkoviću, predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyen i potpredsjednici Europske komisije Dubravki Šuici. Fond za oporavak bio bi težak 750 milijuna kuna, pomogao bi poduzetnicima, obrtnicima, iznajmljivačima i građanima da prebrode ovu krizu u kojoj je Dubrovnik jedan od najpogođenijih gradova u Hrvatskoj – naglasio je Vlahušić.

U pismu koje je uputio premijeru Andreju Plenkoviću, Vlahušić je, među ostalim istaknuo kako je svjestan da će sezona pred nama biti krizna, ali kako predviđa da naporima grada, države i Europske unije može biti bolja od očekivanog. Naglasio je kako vjeruje da turizam u Dubrovniku i ove sezone može napraviti tri puta veći promet nego prošle sezone, što iznosi 1 milijardu i 800 milijuna kuna.

-Usprkos i tako optimističnim najavama, gubitak tijekom ove dvije godine, za grad Dubrovnik, iznosit će 9,6 milijardi kuna. Što čini Dubrovnik, nakon potresa u Zagrebu i Banovini, trećim najvećim hrvatskim stradalnikom. Pad GDP-a Hrvatske prema podacima Vlade u 2020. iznosi 8,6 posto, a rast u 2021. se planira po stopi od 5 posto, čime će ukupni pad GDP-a na razini cijele Hrvatske u ove dvije godine, biti oko 47 milijardi kuna, podjednako sredstvima koja ste Vi i Hrvatska osigurali za oporavak i otpornost iz Europske unije. Dubrovnik u padu GDP-a sudjeluje s otprilike 20 posto. Zbog svega navedenog, predlažemo da Vlada RH, i vi osobno, razmotrite mogućnost, da se uz Fondove za obnovu Zagreba i Banovine, napravi i poseban Fond za oporavak Dubrovnika, u kojim bi se dio sredstava iz EU namijenio za izravne poticaje poduzetnicima, obrtnicima i malim iznajmljivačima koji su stradali na području grada Dubrovnika, i to na način da im se prizna ulaganje u amortizaciju, obrtna sredstva te nove industrije kao što su smart cityprojekti te kreativna i inovativna rješenja – naglasio je u pismu premijeru Vlahušić.

Dodao je kako traži sredstva samo za najosnovnija ulaganja u iznosu do 10 posto našega ukupnog gospodarskog pada, koja bi se isplatila navedenima od jeseni ove, do proljeća sljedeće godine.

-Iz navedenog Fonda poticali bismo i nove aktivnosti vezane za zeleno i digitalno. Htjeli bismo naš Grad učiniti pametnim i zelenim jer se slažemo kako je upravo to budućnost te želimo poticati nove aktivnosti i ideje u tom smjeru. Budući da je sve ono što je kupljeno i obnovljeno novcem Europskih fondova, obilježeno, i naši i europski gosti moći će vidjeti na što su utrošena sredstva koja svi zajedno plaćamo u zajedničku, europsku blagajnu – zaključio je Vlahušić.

Pročitajte još

Branko Bačić: Zoran Milanović već četiri godine krši ustav

Dulist

O MILANOVIĆEVOJ KANDIDATURI Peđa Grbin Ustavnom sudu: Nemojte nas zavlačiti

Dulist

STRUČNJAK ZA USTAVNO PRAVO Milanović teško krši Ustav! Ovo je primjerenije Kim Il-sungu, nego demokraciji

Dulist