Zanimljivosti

[VIDEO] STEM projekti ‘Klasičara’ su sjajni! Predstavljena kuća, pa i cijeli grad budućnosti

[VIDEO] STEM projekti 'Klasičara' su sjajni! Predstavljena kuća, pa i cijeli grad budućnosti

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u utorak, 4. listopada 2022. u Saloči od zrcala, učenici 4. razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti predstavili su svoje video uratke u kojima su prikazali koncepte obalnih gradova otpornih na porast razine mora, a koji su nagrađeni na STEM natječaju pod motom “Budi dio zelene budućnosti” udruge Bioteka. U predstavljanju su sudjelovali Lucija Đevoić, Karmen Zakarija, Nikolina Marušić, Antun Pendo i Baldo Petar Tutman.Okupljene je, u ime Dubrovačkih knjižnica, pozdravila knjižničarka Marjana Leventić.

Na inicijativu Mirjane Žeravice, razrednice i profesorice Hrvatskoga jezika i književnosti, maturanti su se odazvali na natječaj odabravši jednu od ponuđenih tema, a koja se tiče klimatskih promjena i mogućih problema u budućnosti. Logičan izbor za ove maturante bio je koncept obalnog grada koji je otporan na porast razine mora. Učenici su se podijelili u dvije skupine, a zadatak je bio osmišljenu ideju prikazati u video obliku u trajanju od tri minute.

Projekt koji su osmislile učenice Lucija, Karmen i Nikolina prilagođen je različitim financijskim resursima gradova, a inspiraciju su pronašle u Veneciji i zgradi Citicorp center koja se nalazi u New Yorku, a izgrađena je u 20. stoljeću. Kuće koje su maturantice osmislile nalazile bi se na potpornim stupovima kroz koje bi prolazile cijevi za kanalizaciju, vodu i žice za struju, a bile bi izgrađene od betona, od tzv. cementnih sendviča, koji su otporni na vodu, koroziju i vatru, a služili bi i kao zvučni izolatori. Svoj video uradak učenice su završile motom “Stup na dan drži vodu van”.

Maturanti Antun i Baldo Petar inspiraciju za obalni obnovljivi grad otporan na porast morske razine pronašli su u CETO tehnologiji i portugalskoj solarnoj elektrani na vodi Alto Rabagão Dam. Grad bi nosio naziv “Eleuterra”, a grad bi se temeljio na Aristotelovom načelu mimesisa, tj. na oponašanju prirode u stvaranju. U kreiranju obalnog grada, učenici su oponašali izgled životinjske stanice koja predstavlja primjer simbioze s okolišom. Moto grada je “Svi neobnovljivi gradovi nalik su jedan na drugi, a svaki obnovljivi grad obnovljiv je na svoj način.”

Učenici su podijelili svoja iskustva o petodnevnom kampu u Znanstveno edukacijskom centru Višnjan koji je bio nagrada za rad i trud u stvaranju obalnih gradova. Učenici su imali priliku po prvi put sudjelovati u laboratorijima, programirati, proučavati taksonomiju živoga svijeta i slušati zanimljiva predavanja. Svi su zaključili da im je kamp uvelike pomogao u mogućem odabiru budućih zanimanja.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist