Aktualno

Staša Aras predstavila zbirku priča ’12 pred zidom’

Staša Aras predstavila zbirku priča '12 pred zidom'

U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige, koji je ove godine posvećen planetu Zemlji i održava se pod se motom ‘Razlistaj se’, Dubrovačke knjižnice ugostile su u utorak profesoricu hrvatskoga jezika i književnosti, spisateljicu i voditeljicu Čitateljskog kluba Stašu Aras, koja je predstavila zbirku priča ’12 pred zidom’. Moderatorica predstavljanja bila je knjižničarka Katarina Palinić.

Aras je dosad objavila tri zbirke poezije, ‘Takve se stvari događaju ljudima’, ‘Nedolično i vrijedno spomena’ i ‘Premještanja’ te zbirku kratkih priča ‘Meke granice’, a u pripremi je i jedan roman koji bi ubrzo trebao ugledati svjetlo dana.

– Kratka priča je forma koja me najviše inspirira i intrigira, poetika kratke priče je u ljudskom životu, ona je u stanju zahvatiti onaj neki prostor tišine. Bavi se samo jednim događajem u životu lika i onda može usporiti vrijeme i zadirati u te psihološke procese. Ja stvarno tragam za izrazom kojim bih htjela dočarati jedan ‘ugao’ koji kratka priča može zahvatiti. Na neki način provocirati… – rekla je Aras.

’12 pred zidom’ je zbirka od 12 priča tematski i formatski raznolikih. Aras ističe kako ih je većina smještena na Mediteran, na kamen koji ‘oblikuje karakter’, na ‘pozornicu tih malih mjesta’, ispisala je ‘sve ono što živimo’, kao i stvari koje nisu ‘dobro probavljene’. Teme su sveobuhvatne: rat, odnos prema rodnom mjestu i osjećaju pripadnosti, putovanja, izdaja najmilijih osoba, nasilje nad ženama, školski sustav, socijalni problemi i druge.

– U principu pišem, neki put bude bezveze, a nekad dođem do tog nekog dubljeg prostora i onda napišem priču. Svaka ova priča je rađena mjesecima, to svakako nije ‘sjedni pa napiši priču’, ponekad je to samo ideja, ili prikupljanje ideja, neke su vječne odrednice na primjer odlazak ljudi iz rodnog mjesta, godinama me to fasciniralo jer sam shvatila da je iz Zadra u jednom trenutku otprilike u tjedan dana otišlo više od deset tisuća ljudi. To mora da je ostavilo nekog traga – istaknula je Staša Aras.

Aras je za kratke priče dobila nagradu ‘Mate Raos’, nagradu Matice hrvatske u Vrgorcu 2012; nagradu Vranac knjižare Karver iz Podgorice 2013. i Vranac 2014, a na natječaju Treći trg (Beograd, 2020.) dobila je nagradu za najbolji roman u kategoriji druge knjige proze za roman ‘Horor vacui’.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist