Politika

Srđ je Grad: Dokad će glumiti demokraciju?

Ivan Viđen i Igor Miošić

Kandidacijska lista grupe birača Srđ je Grad uputila je priopćenje-, odnosno odgovor na jučerašnje priopćenje iz Grada koje je bilo odgovor na jučerašnju konferenciju za medije SJG o imenovanjima članova Kulturnog vijeća.

„DOKAD ĆE GLUMITI DEMOKRACIJU?
(NEKULTURNO NAMETANJE KULTURNOGA VIJEĆA)

Smatramo obaveznim osvrnuti se na jučerašnje nepotpisano priopćenje iz Grada Dubrovnika u vezi s imenovanjem članova Kulturnoga vijeća koje je obavljeno na protekloj sjednici Gradskoga vijeća. U navedenom se priopćenju lažnim navodima o nastupima naših vijećnika na sjednici Gradskog vijeća (što se može potvrditi tonskim zapisnikom sjednice) i zamjenom teza skreće pažnja građanstva s bitnoga, a to je višestruko kršenje procedure izbora za članove Kulturnoga vijeća.

Za početak, važno je podsjetiti da Kandidacijska lista grupe birača Srđ je Grad u svome priopćenju ne osporava stručnost novoimenovanih članova per se, nego upozoravamo da ‘životopisi u traženim djelatnostima ne odgovaraju traženim kvalifikacijama’. Ne čudi, međutim, da ova, doduše nešto složenija misaona konstrukcija ne dopire do Glasnogovornika, kao što do Dogradonačelnika nije doprla sintagma ‘ne remetiti i ne ometati prosječno uobičajeno mirno stanovanje građana grada Dubrovnika’, koju smo u obliku amandmana htjeli ugraditi u Prijedlog odluke o zakupu javnih površina o kojoj se raspravljalo na prošloj sjednici Gradskoga vijeća.

Krenimo redom po pitanju kršenja procedure. Poziv za predlaganje članova Kulturnih vijeća iz kolovoza 2013. poništen je bez ikakvog obrazloženja, o čemu smo javnost odmah izvijestili. Kako se naknadno doznalo, iza poništenja poziva stajala je Gradonačelnikova namjera da umjesto pet Kulturnih vijeća za pet programskih djelatnosti (dakle ukupno 25 kulturnih djelatnika i umjetnika), nad kojima nije imao kontrolu, kreiranje kulturne politike Grada da u ruke jednom Kulturnom vijeću (sedam članova) koje će moći kontrolirati.

Danas je jasno da među tada predloženim kandidatima, tzv. Dubrovački dogovor nije mogao imenovati (niti grubom demokraturom kojom upravlja Gradom) one koji bi bili spremni provoditi kulturnu viziju Dubrovnika trenutačne gradske uprave. Potvrda toj tezi je u činjenici da NITI JEDAN prekjučer imenovani član Kulturnoga vijeća nije na spomenutom poništenom pozivu bio niti predložen.

Nadalje, neistinita je tvrdnja da je na sjednici Odbora za izbor i imenovanja bilo tko osim tzv. Dubrovačkoga dogovora mogao predložiti svoje kandidate, budući da je predsjednik Odbora pod ravnanjem potpredsjednice naložio glasovanje o proceduri: odmah je 5:2 izglasano da se odlučuje „u paketu“.

Potom se glasovalo skupno za kandidate po prijedlogu tzv. Dubrovačkoga dogovora (rezultat ponovno 5:2), nakon čega je bilo jasno da je paket tzv. Dubrovačkog dogovora izglasan i bilo je izlišno raspravljati o bilo kakvom drugom „paketu“ kandidata, a još izlišnije o predloženim kandidatima ponaosob. U vezi ovdje iznesenoga postavlja se pitanje: ČEMU JAVNI POZIV ZA PREDLAGANJE ČLANOVA KULTURNIH VIJEĆA ako se kandidati imenuju izvan procedura i institucija, u nekom od ureda gradske uprave?

Na koncu, ono najvažnije. Čak četvero imenovanih kandidata iz skupine izglasane od tzv. Dubrovačkoga dogovora nije imalo valjanu kandidaturu i nije se smjelo niti naći na popisu predloženih. Riječ je o kandidatima koji su predloženi od onih predlagatelja koji NISU ‘javne gradske ustanove kulture, udruge kulture i umjetnosti i druge pravne osobe s područja kulture i umjetnosti, samostalni umjetnici i predstavnici sektora kreativnih industrija’, kako to objavljeni poziv jasno određuje za ovlaštene predlagatelje.

Na sličan je način bila izigrana zakonska procedura prigodom nedavnoga imenovanja članova Upravnih odbora Javnih ustanova u kulturi kada su u Upravna vijeća imenovani pripadnici stranaka tzv. Dubrovačkog dogovora raznih obrazovnih profila, umjesto kako to Zakon nalaže ‘ugledni kulturni i umjetnički djelatnici’.

Nema sumnje da tzv. Dubrovači dogovor i Gradonačelnik svjesno krše zakonske propise, računajući na notornu sporost hrvatskih sudova. Unatoč tome, KLGB Srđa je Grad poduzet će potrebne pravne korake kako bi osporila nezakonita imenovanja kako u Upravne odbore javnih ustanova u kulturi, tako i u Kulturno vijeće Grada Dubrovnika.

Institucionalno nasilje kojim se sve sfere javnoga života u Dubrovniku stavljaju pod strogu kontrolu jednoga čovjeka imat će katastrofalne posljedice po kulturni život, jer kultura je područje slobode ljudskog duha i ne trpi nikakav, a ponajmanje vulgarno-politikantski diktat. Ali to oni koji donose ovakve odluke i sastavljaju priopćenja u ime Grada nikada neće moći razumjeti, jer su na ta radna mjesta došli po istim kriterijima ‘meritornosti’. Nadamo se da će problem na koji ukazujemo prepoznati novoimenovani članovi Kulturnog vijeća i svojim ostavkama pokazati da smo bili nepravedni nazvavši ih poslušnicima.

P.S. U priopćenju od 28. siječnja 2013. potkrala nam se jedna faktografska pogreška. Istina, Poziv je objavljen 19. prosinca 2013. na službenim stranicama Grada Dubrovnika, a u Dubrovačkom vjesniku 21./22. prosinca 2013.

P.P.S. Predlažemo tzv. Dubrovačkom dogovoru da na sljedećoj sjednici izglasuju dopunu Poslovnika po kojoj će ubuduće biti dostupan tonski zapis sjednica svih radnih odbora Gradskoga vijeća. Pa da vidimo tko govori istinu, a tko laže.

KLGB Srđ je Grad“

Pročitajte još

Gradski vijećnici bez zamjerki na kulturu, stavove iskazali žutim i crvenim ‘palicama’

Andrea Falkoni Račić

Katarina Doršner: Je li gradnja zračne luke Trebinje novi oblik rata prema RH?

Andrea Falkoni Račić

Franković vlasnicima Dubine: Nitko vas nije istjerao, nego vam se više puta pomagalo

Andrea Falkoni Račić