Aktualno

Grad: Uvreda je članove Kulturnog vijeća nazivati stranačkim poslušnicima

Grad Dubrovnik

Iz Grada Dubrovnika stiglo je priopćenje vezano za današnju konferenciju za novinare Kandidacijske liste grupe birača Srđ je Grad. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Članovi Kulturnog vijeća nisu „stranački poslušnici“, nego istaknuti, kvalificirani i dokazano stručni ljudi, u kulturnim područjima Grada Dubrovnika za koja su izabrani

Nastavno na današnju konferenciju za novinare Kandidacijske liste grupe birača, očitujemo se sljedeće:
Sve odluke, pa tako i Rješenju o izboru članova Upravnih vijeća ustanova u kulturi, kao i Rješenje o imenovanju članova Kulturnog vijeća Grada Dubrovnika donesene su sukladno Statutu i Poslovniku o radu Gradskog vijeća.
Što se tiče postupka predlaganja članova Kulturnog vijeća, na Odboru za izbor i imenovanje svaki član Odbora, pa tako i gospodin Miošić, je imao mogućnost predložiti određenog člana i tražiti izjašnjavanje o svom prijedlogu. Prijedlog sedam članova Kulturnog vijeća koji je utvrdio Odbor za izbor i imenovanje u za to predviđenoj proceduri je izglasan na sjednici Gradskog vijeća. Zato ne vidimo ništa sporno, osim ako Kandidacijska lista grupe birača ne smatra da su trebali biti izabrani oni koji nisu bili niti predloženi.

Obzirom da vijećnici Kandidacijske liste grupe birača dobro poznaju i koriste svoja prava i dužnosti iz članka 19. Poslovnika o radu Gradskog vijeća, jasno je da su ovim istupom samo pokušali obmanuti i izmanipulirati javnost.

Neistinita je tvrdnja da je Poziv za predlaganje članova Kulturnog vijeća Grada Dubrovnika objavljen 7. siječnja s rokom do 17. siječnja. Poziv je objavljen 19. prosinca 2013. na službenim stranicama Grada Dubrovnika, a u Dubrovačkom vjesniku 21./22. prosinca 2013.

Izjava gospodina Miošića kako „on ne želi ulazati u kvalifikacije i sposobnost izabranih kandidata“ ukazuje na pokušaj stvaranja „slučaja bez stvarnog temelja“. Upravo ulazeći u meritum stvari, ističemo da su kvalifikacije i stručnost izabranih članova neupitne. Članovi odbora za imenovanje koji su ih predložili, kao i članovi Gradskog vijeća koji su glasovali za njih, upravo su se rukovodili stručnošću i kvalifikacijama izabranih.

Zar itko tko poznaje kulturu može dovesti u pitanje stručnost čovjeka koji je dobio nagradu Grada Dubrovnika, bio umjetnički direktor za glazbu Dubrovačkog ljetnog festivala, bio šef dirigent Festivalskog orkestra u Portogruaru u Italiji, ili sumnjati u stručnost člana Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, dobitnika Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, promotora dubrovačkog slikarstva i kiparstva kroz tiskane i elektroničke medije ili kandidata koji je odlikovan „Odredom za rad sa srebrnim vijencem“, sudionika mnogih znanstvenih i stručnih skupova, simpozija i kongresa…

Obzirom na navedene kvalifikacije i stručnost, uvreda je za izabrane članove Kulturnog vijeća svesti ih na zajednički nazivnik „stranačkih poslušnika“.

Sva sreća da gospodin Miošić predstavlja glasnu manjinu kako u Gradskom vijeću, tako i u Gradu Dubrovniku, koja iskazuje nepoštivanje i nepoznavanje vrijednosti kulturne baštine Grada Dubrovnika izjavom sa govornice Gradskog vijeća: „Gosti koji dolaze u Dubrovnik ne dolaze gledati dubrovačke muzeje ni zidine. Nije to Louvre!“ – navodi se u priopćenju.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist