Zanimljivosti

Solarna oluja prijeti Zemlji

solarna oluja

Najsnažnija solarna oluja u posljednjih pet godina krenula je prema Zemljinoj atmosferi, a znanstvenici strahuju kako će poremetiti rad električnih mreža i satelitske navigacije, javlja BBC.

Od nedjelje, Sunce je "lansiralo" nekoliko solarnih baklji, čestice zračenja i plazme koje su poremetile neke radio komunikacije te prisilile pojedine zračne luke da preusmjere svoje letove preko sjevera Zemlje.

Ova solarna oluja, najveća u posljednjih pet godina, oslobodit će bujicu nabijenih čestica između 6 i 10 sati ujutro po našem vremenu, tvrde američki stručnjaci. Tvrde kako je najnovija oluja rezultat solarnih baklji zabilježenih na površini Sunca tijekom ovog tjedna.

Oluja bi, ukoliko pogodi Zemljinu atmosferu, mogla uzrokovati veće probleme u radu satelitskih navigacijskih sustava, prekide na radu električnih instalacija i mreža, ali i velike probleme u zrakoplovnom prometu. NASA-in stručnjak Yihua Zheng ipak poručuje kako će Zemljino magnetsko polje odbiti veći dio radijacije te tako zaštititi ljude od mogućih negativnih utjecaja oluje.

Solarne aktivnosti ove su se godine dodatno intenzivirale, a vrhunac će postići, tvrde stručnjaci, u svibnju. Iz još uvijek nepoznatih razloga, solarne baklje i oluje pojavljuju se u intervalima od 11 ili 12 godina. Koliko ozbiljne mogu biti posljedice udara jedne od ovakvih oluja u Zemljinu atmosferu dokazuje podatak kako je 1989. godine, zbog solarne oluje, više od 6 milijuna stanovnika Quebeca na devet sati ostalo bez struje.

Pročitajte još

DUBRAVKA ŠEPAROVIĆ MUŠOVIĆ Razmišljam umire li čovjek u publici dok ja pjevam ‘L’amour’

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1928. Rođen redatelj Tomislav Durbešić

Dulist

Vatromet je nekad trajao 45 minuta!

Dulist