DuList IN

SNAGE ODMJERILI VETERANI I MLADE NADE U Luži održan šahovski turnir sjećanja na ratnu ’91.

U sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu, u prostorima Luže organiziran je šahovski turnir sjećanja na onaj održan 17. studenog 1991.,a na kojem su nastupili sudionici ratnog turnira s mladim šahistima iz dubrovačkih osnovnih i srednjih škola.

– Otprilike nekad ovih dana prije 30 godina isplovila je Slavija sa četiri tisuće ljudi. Nije bilo vode, mlijeka, kruha – butige su bile prazne. Bili smo bespomoćni. Pitanje među nama je bilo – kako se ponašati normalno u ovim nenormalnim vremenima. Tako je došla ideja o šahovskom turniru na kojem je glavna nagrada bila pet litara vode, druga jedna litra mlijeka, a treća štruca kruha. Željeli smo odaslati poruku svijetu kako smo mi ovdje izloženi jednoj srednjovjekovnoj opsadi. Sam turnir nije bio toliko bitan već taj vapaj – rekao je Dubrovčanin Nikša Ivanković, ujedno sudionik opisanih zbivanja te šahovski sudac.

Večer ranije, istim povodom svoju svečanu premijeru u kinu Sloboda doživio je dokumentarni filmi Šah – Rat. Prema scenariju i režiji Nikole Dupera te u produkciji Dražena Hrženjaka iz Udruge veterana vojnika i domoljuba, u trajanju od 26 minuta, film nosi ozračje Grada ratne 1991. godine i nevjerojatnu priču o šahovskom turniru organiziranom u za život, a kamoli za šah, nepoćudnim uvjetima. Posebnu zanimljivost čine spomenute simbolične nagrade turnira koje su tada u Gradu zaista bile od vitalnog značaja. Pet litara vode je od ukupno 12 sudionika osvojio Nikola Bubica, a otprilike se u istom razdoblju u Beogradu odvijao šahovski turnir svjetskih razmjera.

Pročitajte još

[STARI MOJ] Tamburaš Stanko Šarić ima hit čiji je autor Pero Šiša

Maria Prkut

DUff otvorio prijave za 11. izdanje!

Dulist

U Dubrovnik stiže slavni oskarovski par – Frances McDormand i Joel Coen!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija