Zanimljivosti

Službe u pripravnosti

Službe u pripravnosti

Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik svim jedinicama lokalne samouprave, na područjima koja su ugrožena nepovoljnim vremenskim uvjetima, odaslao je naputak kojim se preporuča poduzimanje operativnih radnji za usklađeno reagiranje i djelovanje nadležnih službi u nepovoljnim zimskim uvjetima.

Zbog niskih temperatura, snježnih oborina sa snježnim nanosima, ledom na prometnicama, olujnim nevremenom  i posljedicama njegova djelovanja ( mogućih prekida cestovnog prometa, dugotrajnih zastoja na prometnicama, obustave trajektnog prometa između otoka i kopna, izolacije naselja ili pojedinih dijelova naselja i prekida ili otežane opskrbe energentima i namirnicama) u cijeloj ili samo u nekim područjima Dubrovačko neretvanske županije:

–      Preporuča se čelnicima jedinicama lokalne samouprave sa ugroženih područja aktiviranje Stožera za zaštitu i spašavanje koji će procjenjivati i pratiti stanje na terenu, te u suradnji sa nadležnim službama i poduzećima na području nadležnosti, procjenjivati rizik i poduzimati mjere usklađenog reagiranja i djelovanja službi kod nepovoljnih vremenskih uvjeta koristeći se Procjenama ugroženosti i Operativnim planovima djelovanjima u nepovoljnim vremenskim uvjetima.
Uvesti pripravnost operativnim snagama zaštite i spašavanja, te u skladu sa razvojem stanja na terenu, pratiti njihovo reagiranje i usklađeno djelovanje. 
                                                                                    
 –     Prema potrebi, a u skladu sa Operativnim planovima, potrebno je osigurati:
a) privremeno zbrinjavanje osoba koje se zateknu u okolnostima koje im onemogućavaju nastavak putovanja ili povratak u mjesto stanovanja;
b) privremeno zbrinjavanje osoba kojima je možebitno ugroženo zdravlje i život zbog vremenskih neprilika; 
c) temeljem procjene rizika ugrožavanja stanovništva definirati potrebne pričuve vode, hrane, energenata i ostalih osnovnih životnih potrepština, izvore njihove nabave i način dostave stanovništvu.
 
Preporučamo svim građanima postupanje prema naputcima i mjerama koje nalažu čelnici jedinica lokalne samouprave i žurne službe na terenu, te da radi svoje sigurnosti aktivno sudjeluju u provođenju obveza čišćenja snijega prema odlukama o komunalnom redu.
Područni ured za zaštitu i spašavanje preporučuje svim građanima da ostanu u svojim kućama i ne izlaze dok se uvjeti na javno-prometnim površinama ne normaliziraju. Također, svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučujemo da se ne upućuju na put, posebno ukoliko nemaju odgovarajuću zimsku opremu.
 
Za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog vremenskih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, obratite se Županijskom centru na broj za hitne pozive 112 koji će na najbrži način omogućiti pomoć nadležnih službi.
 
                                             
                                                                                                   P R O Č E L N I K  
            
                                                                                                    mr. Goran Violić

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist