Zanimljivosti

Službe u pripravnosti

Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik svim jedinicama lokalne samouprave, na područjima koja su ugrožena nepovoljnim vremenskim uvjetima, odaslao je naputak kojim se preporuča poduzimanje operativnih radnji za usklađeno reagiranje i djelovanje nadležnih službi u nepovoljnim zimskim uvjetima.

Zbog niskih temperatura, snježnih oborina sa snježnim nanosima, ledom na prometnicama, olujnim nevremenom  i posljedicama njegova djelovanja ( mogućih prekida cestovnog prometa, dugotrajnih zastoja na prometnicama, obustave trajektnog prometa između otoka i kopna, izolacije naselja ili pojedinih dijelova naselja i prekida ili otežane opskrbe energentima i namirnicama) u cijeloj ili samo u nekim područjima Dubrovačko neretvanske županije:

–      Preporuča se čelnicima jedinicama lokalne samouprave sa ugroženih područja aktiviranje Stožera za zaštitu i spašavanje koji će procjenjivati i pratiti stanje na terenu, te u suradnji sa nadležnim službama i poduzećima na području nadležnosti, procjenjivati rizik i poduzimati mjere usklađenog reagiranja i djelovanja službi kod nepovoljnih vremenskih uvjeta koristeći se Procjenama ugroženosti i Operativnim planovima djelovanjima u nepovoljnim vremenskim uvjetima.
Uvesti pripravnost operativnim snagama zaštite i spašavanja, te u skladu sa razvojem stanja na terenu, pratiti njihovo reagiranje i usklađeno djelovanje. 
                                                                                    
 –     Prema potrebi, a u skladu sa Operativnim planovima, potrebno je osigurati:
a) privremeno zbrinjavanje osoba koje se zateknu u okolnostima koje im onemogućavaju nastavak putovanja ili povratak u mjesto stanovanja;
b) privremeno zbrinjavanje osoba kojima je možebitno ugroženo zdravlje i život zbog vremenskih neprilika; 
c) temeljem procjene rizika ugrožavanja stanovništva definirati potrebne pričuve vode, hrane, energenata i ostalih osnovnih životnih potrepština, izvore njihove nabave i način dostave stanovništvu.
 
Preporučamo svim građanima postupanje prema naputcima i mjerama koje nalažu čelnici jedinica lokalne samouprave i žurne službe na terenu, te da radi svoje sigurnosti aktivno sudjeluju u provođenju obveza čišćenja snijega prema odlukama o komunalnom redu.
Područni ured za zaštitu i spašavanje preporučuje svim građanima da ostanu u svojim kućama i ne izlaze dok se uvjeti na javno-prometnim površinama ne normaliziraju. Također, svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučujemo da se ne upućuju na put, posebno ukoliko nemaju odgovarajuću zimsku opremu.
 
Za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog vremenskih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, obratite se Županijskom centru na broj za hitne pozive 112 koji će na najbrži način omogućiti pomoć nadležnih službi.
 
                                             
                                                                                                   P R O Č E L N I K  
            
                                                                                                    mr. Goran Violić

Pročitajte još

SUZE SVETOG LOVRA Ne propustite nebeski spektakl u noći s 11. na 12. kolovoza!

Dulist

[FOTOGRAFIJA TJEDNA] Iz Porta u ‘veliki svijet’

Zvonimir Pandža

‘IZGLEDA TAKO MOĆNO’ Spektakularni video Pelješkog mosta kakvog dosad niste vidjeli

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija