Zanimljivosti

Mlade generacije poštuju običaje

Mlade generacije poštuju običaje

U zagrebačkoj crkvi Sv. Blaža održana je svečana sveta misa na Kandeloru, kao i obično posvećena početku Feste sv. Vlaha, ali i Dubrovčanima u Zagrebu. Festanjuli ovogodišnje Feste su Bruna Gamulin, 

predsjednica Udruge studenata Dubrovnika „Libertas“  te počasni predsjednik Udruge Ivo Milovčić.

Na početku je održana procesija kroz crkvu sa svijećama, a nakon toga je festanjulica Bruna Gamulin u pratnji gospara Josipa Mosera i drugog festanjula Iva Milovčića pozdravila okupljene u crkvi. Svečano misno slavlje predvodio je don Tonči Matulić, u pratnji župnika mons. Zvonimira Sekelja. Nakon mise svi su se grličali, a potom je upriličen domjenak u prostorijama ispod crkve. Domjenak, kao i ostatak Feste organiziralo je Društvo Dubrovčana iz Zagreba na čelu s gosparom Hrvojem Matićem. Drugi dio Feste očekuje se 11.2. u hotelu Dubrovnik gdje će biti održana tradicionalna Dubrovačka noć, uz tombulu, lutriju, linđo, večeru,balanje…
 
Donosimo govor festanjulice Brune Gamulin:
 
Poštovane gospođe i gospari,
 
i ove godine slavimo dan Sv.Vlaha , tradiciju našeg Grada staru stoljećima . Premda smo u Zagrebu, u mislima smo s našim sugrađanima u Dubrovniku, ali I u svakom gradu na svijetu gdje ima Dubrovčana.
Sveti Vlaho nas je oduvijek ujedinjavao i štitio od nevremena i neprijatelja i najmanje što možemo zauzvrat dati je čisto srce,  u kojem se krije odanost i poštovanje.
Priča o Sv.Vlahu se prenosi s koljena na koljeno, a i oni najmlađi znaju da je bio dobri starac koji je pomagao bolesnima i siromašnima, spasio Grad od Mlećana, izliječio dječaka kojemu je zapela riblja kost i pričao sa životinjama.
I danas on bdije nad Gradom i nama, njegovi kipovi krase zidine, a Crkva podignuta njemu u čast pruža utjehu, nadu i radost  svim vjernicima.
Neopisivo sam počašćena ulogom ovogodišnje festanjulice, i dopuštam sebi govorit u ime jedne mlade generacije. I mi poštujemo naše običaje i uvijek se s radošću vraćamo korijenima, a onda kad nas obveze primoraju da ostanemo u metropoli na ovaj poseban dan, prisjećamo se djetinjstva, velike povorke na Stradunu, puštanja golubica, barjaka i nošnji, a sve te sličice se stapaju u jednu u kojoj kip Sv.Vlaha odjednom oživljuje, njegovo srce dobiva puls koji ubrzano prati korake mase, njegove oči pomno nadziru procesiju, a uši uživaju u pjesmi posvećanoj njemu. I smješka se.
Naš parac je simbol našeg Grada i ponosni smo  na njega, a danas i sutra na poseban i dostojan način to pokazujemo.
I ove godine ćemo zamolit Svetoga Vlaha da nas štiti od svih zala, da nam čuva zdravlje i da nam sačuva naš mir.
Od srca ti hvala na svemu, Sveti Vlaho!

 

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist