Zanimljivosti

‘Slatki’ most stiže u Grad!

'Slatki' most stiže u Grad!

Udruga „Pelješki most“ iz Zagreba najavila je svoj posjet Dubrovniku u subotu, 27. travnja, a s ciljem upoznavanja dubrovačke javnosti s idejom prikupljanja novčanih sredstava za izgradnju Pelješkog mosta.

– Dolazimo u posjet drevnom gradu Dubrovniku, velikom ponosu cijele Hrvatske – ističe predsjednica udruge Branka Šeparović, koja je posebno zadovoljna 'izvanrednim vijestima', tj. izjavom premijera Zorana Milanovića o tome kako će se most ipak graditi.

– Tako, hvala Bogu, više nećemo voditi razgovore o nebulozama oko tunela, koji su nam uzeli silno puno vremena, jer su ljudi, posebno u dijaspori, zbunjeni. Ne znaju tko želi most, tko želi tunel, tko će skupljati novce, a tko novce očekuje od Europske unije. U svakom slučaju namjeravamo doći u Dubrovnik kako bismo Dubrovčanima rekli tko smo, što smo i kako smo zamislili taj scenarij kojeg zapravo smatramo idealnim. Naš je isključivi cilj Pelješki most, koji nećemo sagraditi tako brzo ako brzo ne prikupimo novce. Inicijativa mora početi od nas – objašnjava Šeparović.

Riječ je o ideji, tvrdi Šeparović, koja se razvija već mjesecima, otkad je između Komarne i poluotoka Pelješca napravljen most od 718 brodova, leuta, lađi i barki, na prostoru budućeg mosta. Udruga će tom prilikom Dubrovniku donijeti dva dara.
 
Licitarska srca za Svetog Vlaha
 
– Prvi dar su licitarska srca veličine dva centimetra, kojima ćemo uz pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja okitititi crkvu Svetog Vlaha. Želimo Dubrovniku reći koliko ga vole Hrvatska i Hrvati u domovini i inozemstvu. Uvijek kad mu nešto treba mi smo tu i nikad mu nećemo vratiti za svu sreću i ponos koji nam daje taj grad kojeg su izgradili Dubrovčani i nitko drugi na svijetu. S druge strane, donosimo i jedan vrlo neobičan dar, što će sigurno razveseliti sve građane. Veliku tortu dugačku dva i pol metra od najfinijih kolača i marcipana u obliku mosta na četiri trake na kojima se voze autići. Iz Zagreba preko Neuma do Dubrovnika, sve s jednom porukom: Sad se častimo i režemo most na fete, a onda nam trebaju novci da ga centimetar po centimetar svi zajedno sagradimo. Ta poruka je oduševila ljude i na našem predstavljanju u Zagrebu pa tu tortu dva sata nitko nije ni pipnuo, već su je samo fotografirali – govori Branka Šeparović.

U subotu za vrijeme manifestacije u jutarnjim satima oko crkve Svetog Vlaha planiran je i prigodni razgovor članova udruge s građanima Dubrovnika

– Vrlo važno je da ljudi čuju koliko nam novca treba, kako ćemo ga čuvati i gdje je apsolutna sigurnost svakog ulagača – tvrdi Šeparović, koja posebno ističe i veliku podršku bikera s juga Hrvatske, koji će tortu pratiti preko cijelog Straduna do Gradske kavane.

– Bit će to lijep i veseo dan u Dubrovniku, a mi svi smo odlučili da nam je krajnje vrijeme da se počnemo veseliti. Živimo u prekrasnoj zemlji, koja ima svjetski dragulj imena Dubrovnik, i to dvostruki dragulj, kao grad i kao Festa svetoga Vlaha. Mislim da je tmurnih dana dosta. Idemo skupiti novce i izgraditi Pelješki most – poručuje Šeparović.

Pročitajte još

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist