DuList IN

SLATKA PRIČA S BATALE Čarobni svijet Slastičarne Gabi

SLATKA PRIČA S BATALE Čarobni svijet Slastičarne Gabi

Tisuće filmova, knjiga, priča, posvećeno je životu među slatkišima, čokoladama, tortama… Nekima je to bajka, a nekima ostvareni san. Jedna od njih je i Gabriela Vuković, ponosna vlasnica svoje Slastičarne Gabi na Putu uz Batalu 25.

U prostoru na Batali već je osam godina, i u tih osam godina nebrojeno puno kolača, torti i ostalih slastica izašlo je iz njezine kuhinje po cijelom gradu, a priča o njima – još i dalje.

– Radim slastice za agencije, za vjenčanja, pa čak i za cruisere, kojima radim kolače već četiri godine. Tu su i torte po narudžbama, privatno, primjerice za krštenja, vjenčanja i slično. Dakako, i rođendane – smije se Gabi.

Na ulazu u njezin prostor na Batali možete si priuštiti i kakav ukusan kolač na komad. Sve je to izloženo u izlogu koji podsjeća na kakve romantične filmove, poput Amelie. A ponuda je i više nego primamljiva!
– Radim i kolače poput veganskih muffina, gluten free kolače za ljude koji ne mogu konzumirati brašno, tu su i slastice za dijabetičare – ističe Gabi. Dakle, svatko može prolaći nešto za sebe u ovoj malenoj, ali dobro opskrbljenoj slastičarni, unutar dnevne ponude. U tim kolačima dosta je začina, što će primjetiti vješto nepce – papar, muškatni oraščići, cimet, čokoladni chilli tart… Mnoštvo je tu okusa i mirisa, a svi su jako, jako ugodni.

-Malo je drukčija ponuda i sve recepture su dorađene na moj način – napominje Gabi. A na koji način radi kolače? E to je tek ‘začin’ za sebe!

– Na primjer kolač od mrkve, koji dobro ide’, radim prema receptu koji je star preko stotinu godina. Dobila sam ga od bake mog prijatelja iz Amerike. Baš kad dođu stranci, i kad ga probaju, kažu da je dobar. A i starinski se radi, pa ima taj neki štih. Inače, rijetko kad u kolače stavljam prašak za pecivo, idem ‘po starinski’ – soda i sol. Čak ni biskvite ne radim sa praškom – kaže Gabi, spominjući i starinski kolač od jabuke čiji recept stiže iz daleke Švicarske.

– Sve prvo probam, pa kako mi se sviđa dodajem – smije se Gabi, napominjući kako je čokoladni gluten free souffle u suštini kao souffle, samo ga ona peče kao kolač.

– Ne izlijeva se, no doradila sam ga na način da mu stavim naranču i rogač i da nema brašna. Stavim i papar, ali nitko ne primjeti – ističe Gabi.

Kolači – statisti
Što je najzanimljivije što ste radili? – pitamo.
– Definitivno, raditi s Game of Thrones, gdje sam radila dvije sezone. Prva sezona je bila u Arboretumu Trsteno, kad smo radili par kolača i torti. Bili su zadovoljni, a iduću godinu kad se snimala velika scena na Gracu, baš su iz HBO-a poslali ženu iz Irske, te smo tri tjedna radile u kuhinji i pripremale hranu. Ono što mi je osobno bilo najzanimljivije je što se ta hrana radi ‘umjetno’. Naime, izgleda kao pravo, ali može danima stajati. To mi je bilo zanimljivo za vidjeti, jer i prvi put su od mene tražili da ne bude ‘jestivo’. Pitala sam se: ‘Pa kako sad to napraviti?’, no dogodine sam vidjela kako se to radi. Sve to izgleda jestivo i fino, a za scene se rade kolači koji su, naravno, jestivi. Ovi su sa strane, statisti – smije se Gabi. Dodaje i to kako su stranci malo drugačiji od nas po pitanju zahtjevnosti.

– Možda su korak ispred nas što se tiče toga. Zapravo, žele da lijepo izgleda, pa su tu kolači na stiroporu, te je i tu bilo zanimljivih torti – ističe.

Jeste li se oduvijek vidjeli u slastičarstvu? – pitamo.
– U suštini, kad sam se doselila u Dubrovnik, prije petnaest godina, nisam imala završenu struku slastičara, već srednju Ekonomsku školu i Upravno pravi fakultet u Zagrebu. No, kako sam bila tu, vidjela sam kako se traži nešto vezano za turizam. Jedno ljeto, kad više nisam znala što ću i kud ću, je Zavod za zapošljavanje plaćao prekvalifikacije i tu sam vidjela priliku otići u Turističko – ugostiteljsku školu i pronaći se u zanimanju koje je recimo, traženo. Zapravo, ciljala sam na kuharstvo, jer jako volim kuhati – napominje Gabi, no odlučila se metodom: ‘Idem probati’ za slastičarku. Kad je završila, počela je raditi u hotelima poput Excelsiora, Hiltona, Bellevuea – reći će kako je imala sreće što je otvarala Hilton Imperial i Bellevue, te je jedno vrijeme radila čak i u Palaceu.

A onda su na red došle torte…
– Više je krenulo prijateljima iz usluge. A kad sam počela, nekako je krenulo… Drugi su vidjeli i tako ide. Nisam imala velike planove, ali otišlo je u tom smjeru – napominje, a s velikim osmijehom sjeća se i svoje prve ‘prave’ torte.

– Bila je torta za jednu dragu gospođu Paulinu iz Cavtata, koja radi u OB Dubrovnik, a i ta priča je išla preko moje prijateljice. Tu je bio pravi početak – ističe Gabi.

Vraćamo se na dolazak u Dubrovnik. Gabi je pristigla iz Novske, a sve je počelo time što je, živeći u Engleskoj, upoznala dvije djevojke iz Cavtata, 1998. godine.

– Vratila sam se iz Engleske doma, a nakon studija, te svih putovanja, kad sam se vratila, prilike nisu bile baš ‘naj’, pogotovo u tom, osiromašenom djelu Hrvatske. A bilo je ljeto, a ja sam odlučila doći kod njih, da vidim i Dubrovnik, u kojem nikad nisam bila. Oduševio me ulazak u Grad, bila sam očarana njime i svim mogućnostima. Pričala sam s roditeljima, odlučila se na dolazak i eto, krenulo je, od konobara, do evo sad! – ističe Gabi. Otad, kroz ovih petnaest godna, postala je prepoznatljiva. Više je razloga za to! Kod nje je, kaže, kvaliteta na pravom mjestu. Sve se radi do zadnjeg detalja, gramaža namirnica se itekako pazi, i nikako nema štednje na ‘materijalu’.

– Sve što se koristi je kako treba, ništa nije prigotovljeno, odnosno cijeli proces od početka do kraja je napravljen ovdje – napominje Gabi.

Otkriva nam i kako ne radi sama, naime, s njom su tu i jedna zaposlenica te tri naučnika iz škole, što njima dođe kao praksa, a radimo dosta toga zajedno.

– Početkom školske godine krenu intenzivnije, pa su preko zime malo slobodni, pa stigne i ljetna praksa… Predavala sam neko vrijeme u školi, pa rado vidim djecu tu – ističe Gabi.
Društvene mreže – najbrži put
Kako do Gabi?
Mora se priznati kako većina toga danas ide malo brže, pa tako i prodaja kolača… a i sve je nekako ‘online’. Stoga, zazovite Gabi na 091 761 9550 , a možete ju pronaći i na Facebooku, te naravno i na njenoj veseloj službenoj stranici.
Da su kolači moderni, dokazuje i njen Instagram, gdje se odmah možete povezati, pogledati torte, odlučiti (ako vam nije preteško među svim slasticama, jer sve su mmm…). I to je to!

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist