Županija

SKUPŠTINA ŽUPANIJSKOG TZ-A Ljubić: Booking bolji nego na isti dan 2019., konkurencija bi nam mogla biti Turska ako smanji cijene

SKUPŠTINA ŽUPANIJSKOG TZ-A Ljubić: Booking bolji nego na isti dan 2019., konkurencija bi nam mogla biti Turska ako smanji cijene

Booking je na početku godine bio jako dobar, a nakon što se dogodila agresija Rusije na Ukrajinu on se usporio. Međutim, na današnji dan booking je bolji nego na isti dan 2019. – istaknuo je tijekom rasprave na osmoj redovnoj skupštini Turističke zajednice dubrovačko-neretvanske ispred putničkih agencija Stanko Ljubić.

Naglasio je kako je booking u siječnju bio na 60 psoto u odnosu na 2019., da je potom pao za dva posto u odnosu na 2019. te da se sada ipak stabilizirao.

-Prema našim statistikama, još uvijek je booking ‘u plusu’ za 18 posto u usproedbi s istim razdobljem 2019. Mislim da će se taj trend nastaviti. Ali, pošle smo godine glavne financijske rezultate postigli u glavnoj sezoni kada su mnoge nama konkurentske zemlje bile zatvorene, kada nije bilo mogućnosti putovanja u Grčku, Španjolsku, Portugal.  Sada su nam konkurentske zemlje već startale izuzetno dobro, letovi su već počeli, Španjolska je ukinula sve mjere pa čak ni onaj tko je pozitivan ne mora biti u izolaciji. Njemačka ukida mjere. Vidim da bi sezona mogla biti dobra jer mjere koje su lani bile na snazi u emitivnim zemljama neće se više primjenjivati. Živjet ćemo s koronom – rekao je Ljubić te potom dodao u čemu vidi najveću opasnost za glavnu sezonu na području županije.

-Opasnost za naš turizam u prvom redu ipak vidimo u visokoj sezoni. Naime, konkurencija bi nam mogla biti Turska koja je izgubila oko 40 posto ruskog i ukrajinskog ukupnog promet. Sigurno će smaniti cijene pa tako i Grčka, Malta i Cipar. To bismo mogli osjetiti u glavnoj sezoni jer se bojim da naše cijene neće biti konkurentne. Njemci su napravili jedno istraživanje u siječnju koje je pokazalo da 70 posto Nijemaca planira  negdje ići odmor, ali kad se dogodio rat s Ukrajinom to se smanjilo na 60 psoto. Inače imamo i dosta turista koji nam stižu automobilila, a cijena goriva je skočila za 100 posto u odnosu na prošlu godinu. To su neke zamke gdje ćemo morati mudro odigrati – podcrtao je Ljubić te dodao kako njemački i engleski operatori također očekuju 80 posto prometa iz 2019.

Direktor operacija u Valamaru Ivan Karlić naglasio je kako su dva hotela otvorili prijevremeno zbog kongresa. Istaknuo je kako im se booking kao i svima usporio, ali da nema otkazivanja rezervacija.

-Trenutno rade tri hotela, a planiramo otvoriti još jedan hotel te krajem svibnja i peti hotel. Ove godine planiramo ranije otvoriti i kamp i to sredinom travnja. Najave su dobre, očekujemo jako puno ‘last minute’ rezervacija zbog situacije u Ukrajini – rekao je Karlić.

Direktor hotela Dubrovnik Palace Hrvoje Šanje istaknuo je kako im booking ne pada, ali da jest usporen u odnosu na 2019. Međuti, naglasio je kako vlada optimizam.

-Danas smo otvorili naš četvrti hotel. Planiramo kroz sljedećih mjesec dana otvoriti sve naše objekte. Gledamo pozitivno. Predsezona će biti vrlo dobro popunjena, a za visoku se sezonu nadamo da će biti izvrsna – rekao je Šanje.

Direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić istaknuo je kako je godina u smislu najava i rezervacija krenula vrlo obećavajuće. Sva izvješća s tržišta, dodao je, bila su vrlo optimistična, čak i u situacijama kada se Covid u nekim zemljama pogoršavao. Naglasio je kako za ovu sezonu očekuje 80 posto prometa u odnosu na 2019.

-Sve  se to promijenilo s invazijom Rusije na Ukrajinu koja je šokantno odjeknula kroz sve segmente. Dodatno je to posljedično dalo goriva i za inflaciju koja je krenula kao posljedica pandemijskih mjera. Imamo tri faktora neizvjesnosti koji utječu na turističko tržište, a to su pandemija, inflacija i situacija s Ukrajinom. Vjerujemo da će se uz ‘last minute’ booking postići solidan rezultat. Vjerujemo da će najviše patiti segment avioprometa. Zbog rata u Ukrajini usporen je oporavak dalekih tržišta poput Novog Zelanda i Azije odakle smo očekivali ipak povratak gostiju. Ne možemo očekivati ni turiste iz Rusije i Ukrajine – istaknuo je Bakić.

Predsjednik županijskog TZ-a župan Nikola Dobroslavić rekao je kako smo pretprošlu i prošlu godinu prošli s velikim neželjenim teškoćama. Veliki je rezultat da su gospodarski subjekti svi preživjeli i nadamo se da ćemo ove godine biti u jednoj normalnijoj godini iako to nije posve sigurmo s obzirom na aktualna događanja. Iskazujem zahvalnost svima na doprinosu koji su dali za održavanje tvrtki na životu, ali i na tržištima. Kvaliteta koju imamo u našim tvrtkama i ljudima bila je glavni čimbenik ovog rezultata da smo svi ostali iznad vode i da smo ostvarili 60 posto prometa u odnosu na 2019. To je za mene dobar rezultat s obzirom na okolnosti koje su nas snašle – rekao je župan Dobroslavić podsjetivši još jednom na mjere Vlade za zapošljavanje i likvidnost tijekom pandemije. Naglasio je da cilj jest i treba ostati 80 posto prometa u odnosu na 2019. Istaknuo je kako znamo već kako se velika tržišta neće oporaviti, ali da se nada dobrim rezultatima, da će turisti i destinacije napraviti distinkciju. Pregovori koji se odvijaju u Ukrajini, rekao je župan, pokazuju na smirivanje stanja pa se nada da će to pozitivno utjecati i na sezonu.

-Ali, ništa ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Nastavljamo naše turističke promotivne aktivnosti. Sigurna smo destinacija i to je dobro, imamo kvalitetnu ponudu i još uvijek sam optimist za ovu sezonu uz maksimalni angažman svih. Ove sezone imat ćemo i Pelješki most u prometu. Trebamo i to maksimalno iskoristiti kao promidžbeni adut. Pozvao bih sve da se maksimalno angažiraju, da izvučemo maksimum iz svega ovoga – naglasio je župan.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist