Kultura

SKUP, IZLOŽBA… Osam stoljeća dubrovačkoga kolendavanja

SKUP, IZLOŽBA... Osam stoljeća dubrovačkoga kolendavanja

U povodu uvrštenja dubrovačkoga kolendavanja u nacionalni Registar zaštićene nematerijalne baštine, Dubrovački muzeji uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija RH u srijedu, 7. prosinca 2022. s početkom u 9 sati u Lazaretima organiziraju znanstveno-stručni skup, u 16 sati multilokacijsku izložbu / tematsku šetnju ‘Osam stoljeća dubrovačkoga kolendavanja’, a u 18 sati svečano otvaranje Kneževe kapelice u Dvoru.

Znanstveno-stručnim skupom sagledava se slojevito osamstoljetno kolendarsko nasljeđe dubrovačkoga i širega hrvatskoga prostora. Sudionici skupa svojim će znanstveno-istraživačkim prinosima osvijetliti povijesno-tradicijske matrice i pojavnosti s etnološkog, etno-muzikološkog, folklornog i književno-povijesnog aspekta.

U atriju Kneževa dvora u 16 sati počet će multilokacijska izložba – tematska šetnja uz stručno vodstvo Jelene Obradović Mojaš. U šetnji ‘dubrovačkim vremenom od kolendavanja’ posjetitelji će se upoznati s povijesnom građom (u Državnom arhivu u Sponzi, Akademijinoj Zbirci Baltazara Bogišića, Franjevačkom samostanu Male braće i Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik) koja do sada nije bila predstavljana široj javnosti. U 18 sati bit će upriličeno i svečano otvaranje barokne kapelice u Kneževu dvoru posvećene rođenju Blažene Djevice Marije, podignute 1690.-1691., koja će nakon dugih desetljeća iznova biti predstavljena javnosti. Cijeli program organiziran je u okviru Dubrovačkog zimskog festivala.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist