Kultura

BESPLATNA PROJEKCIJA U KINU SLOBODA ZA NOĆ EUROPSKOG FILMA Hrvatska premijera filma ‘Krivotvoritelj’

Creative Europe MEDIA – program EU koji podržava europski sektor audiovizualne umjetnosti i ove se godine pridružuje zajednici Europa Cinemas u organizaciji „Noći europskog kina“, pod motom „Dijelimo priče koje volimo”. Cilj ove inicijative je približiti Europu njezinim građanima, dok zajedno slavimo bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture.

Besplatne projekcije europskih filmova koje podupire MEDIA doprijet će do posjetitelja kina u 75 gradova diljem Europe, jačajući zajednički europski identitet izgrađen na različitosti. Kinematografi Dubrovnik u programu zajednice čiji su član već dvadesetu godinu sudjeluju besplatnom projekcijom filma s ovogodišnjeg Berlinalea, biografske drame redateljice Maggie Peren pod nazivom „Krivotvoritelj“ u četvrtak 8. prosinca 2022., s početkom u 19:00 h.
Film prati mladog Cioma Schönhaus koji u svojim dvadesetima želi otkriti život, ali ima nesreću zbog toga što živi kao Židov u Berlinu 40-ih godina. Budući se najbolja skrovišta nalaze tamo gdje se odvija i najviše pretraga, Ciomi se odluči skrivati u javnosti kako bi izbjegao deportaciju. Ubacuje se u noćni život grada, koristeći identitet marinca kojeg je sam stvorio. Tijekom dana krivotvori iskaznice koristeći kist, nešto tinte i svoju mirnu ruku te na taj način spašava mnoge živote. Njegov talent ga sve više dovodi u opasnost te u jednom trenutku za njega više nema sigurnog mjesta. Dok svi oko njega padaju u kandže nacista, on će morati riskirati bijeg u posljednji trenutak kako bi pobjegao iz grada, ali i od svog lažnog identiteta; u džepu ima posljednju krivotvorenu iskaznicu na kojoj je, ovaj put, njegovo pravo ime.
„Krivotvoritelj“ na trenutke izgleda kao luda priča. Možda zbog razigranog soundtracka ili zbog glavnog lika, ali prilično je neobičan za film koji se bavi Drugim svjetskim ratom“, način je na koji je svoj film opisala redateljica koju je prvenstveno privukla Ciomina knjiga na temelju koje je film i napravljen.
Nakon projekcije održat će se razgovor prof.povijesti Ivane Miošić i Mira Bronzića s gledateljima, a Kinematografi Dubrovnik pozivaju sve filmoljupce da im se pridruže u noći Europskog filma u kinu Sloboda.

Pročitajte još

U srijedu se predstavlja program 74. Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

[FOTOGALERIJA] Bogati program za osamnaestu Noć muzeja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

Od tombole do predavanja – kako je protekla konavoska Noć muzeja?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija