DuList INUrednički izbor

‘ŠKRABICA USPOMENA’ Unikatna butiga Diane i Lovra

'ŠKRABICA USPOMENA' Unikatna butiga Diane i Lovra

Mladi bračni par Diana Busančić Kvesić i Lovro Kvesić, vlasnici brenda ‘Škrabica Uspomena’, nedavno su se upustili u novu i veliku poslovnu ‘avanturu’. Nakon rada i djelovanja na Gundulićevoj placi, sada ih se može pronaći u prodajnom prostoru u Nalješkovićevoj ulici. Za njih je to bila prilično velika promjena.
—Još uvijek imam naviku intenzivno pratiti vremensku prognozu jer rad na otvorenom uvjetuju vremenske prilike odnosno neprilike. Rad na štandu smatram našim prvim koracima. U tih nekoliko godina skupili smo sasvim dovoljno povratnih informacija o našim proizvodima. Od toga kakav je interes i potražnja tržišta, koji su profili i reakcije naših kupaca do toga na što moramo obratiti veću pažnju, što treba popraviti i nadodati kako bismo unaprijedili ponudu. Nedavno je ‘Škrabica Uspomena’ proslavila pet godina postojanja i djelovanja u Dubrovniku. Imati unikatnu, malu butigu bio nam je ilj od samog početka. Cilj smo i ostvarili useljenjem u prekrasan poslovni prostor u Nalješkovićevoj ulici, pokraj Dolce Vite – rekla nam je Diana koja je zadužena za dizajn i stvaranje svakog proizvoda u butizi. Treba istaknuti kako je njihova butiga – ‘pet friendly’.

'ŠKRABICA USPOMENA' Unikatna butiga Diane i Lovra

Unikatan dizajn
U ponudi imaju nakit, od elegantnog i decentnog pa sve do avangardnog i vrlo upečatljivog. Za ljubitelje svijeća nude svijeće od gel voska s morskim dekoracijama koje su svojevrstan suvenir, prikladan simbolikom za svakoga tko želi ponijeti maleni podsjetnik iz Dubrovnika. Tu su još i apstraktno oslikane kikare s pjatima, raznih oblika, veličina i poruka. Njihov najsofisticiraniji proizvod su elegantne, motivima grada oslikane kristalne čaše za vino, gin ili liker. Svaki proizvod je potpuno unikatan i ručno izrađen što bude jasno svakome tko uđe u butigu. Proces izrade ovisi o tehnici i medijima koje koristi. Jedna od tehnika je oslikavanje alkoholnom tintom.
—Nakon odabira i miješanja boja pomicanjem površine koju oslikavam tintu usmjeravam u željenom smjeru razlijevanja. One se slijevaju i stapaju te tako nastaje vrlo neobičan i potpuno unikatan dizajn. Ovu tehniku sam izdvojila iz razloga što je vrlo zanimljiva, no osobno više preferiram rad s kistom, konturama i bojama. Kod nakita kao osnovni materijal izrade koristim kristalnu smolu i razne vrste polimerne gline. Truda i rada za postizanje kvalitete proizvoda potrebno je jako puno. Stalno usavršavanje i pronalaženje novih inspiracija nužno je kako bi neki proizvod bio prepoznat i prihvaćen. Koliko mi treba vremena? Na to nemam precizan odgovor. Ima dana kad sam stvaranju jednog proizvoda posvećena 24 sata. Tu spada i planiranje njegove realizacije što je katkad i najteži dio posla posebno u danima kreativne blokade – rekla je Diana koja u cijelom tom procesu uživa. Kreativna je osoba koja crpi ideje iz raznih situacija i pronalazi inspiraciju u svemu lijepom što nas okružuje. Voli upoznavati ljude i uveseljavati ih svojim inovacijama, pritom osluškujući njihove želje.
—Spoznaja kako će ta moja rukotvorina završiti u nečijem domu na drugom kontinentu ili u susjedstvu moja je velika motivacija. Inspiraciju mogu pronaći u svemu što nas okružuje, a najviše u sebi. Mnogi proizvodi ‘Škrabice Uspomena’ predstavljaju apstraktni prikaz našeg grada. Dubrovnik je neiscrpna inspiracija mnogim umjetnicima pa tako i meni posebno jer ga gledam očima nekoga tko se u njemu rodio i na njegovim gradskim mirima odrastao. Kad cijelo djetinjstvo i dio mladosti provedeš na ovom kamenu ono ti ostaje pod kožom. Uz Dubrovnik, svaki proizvod nosi moju emociju koju posjedujem u tom trenutku i želim da kupac to osjeti. Zbog toga naša butiga obiluje šarenilom boja jer je to skup prekrasnih, veselih emocija koje gajim u sebi i kroz svoje rukotvorine ih dijelim s drugima.

'ŠKRABICA USPOMENA' Unikatna butiga Diane i Lovra

Detalji, detalji…
Za vrijeme trajanja sezone nema, kako kaže, luksuz biranja pa stvara ono čega trenutno nedostaje u ponudi.
—U zimskim mjesecima stvaram u ‘fazama’. Nekoliko dana budem posvećena samo oslikavanju kikara, a idućih dana nakitu ili staklu, ovisno o inspiraciji. Tijekom izrade najviše pazim na detalje. Oni su ključni za dobar izgled svakog mog proizvoda. Samo mala greška ili nepreciznost ga može potpuno uništiti. Ili pak uljepšati – bilo je i takvih situacija – naglasila je. Reakcije ljudi na radove su, navodi dalje, jako dobre.
—Naši kupci nam upućuju prekrasne komentare koji me dodatno inspiriraju. Ovo što ja stvaram prvenstveno stvaram radi sebe, a potom zbog onih koje će to uveseliti. Oni to prepoznaju i hvala im na tome – rekla je naša sugovornica.

'ŠKRABICA USPOMENA' Unikatna butiga Diane i Lovra

‘Dobro se informiraj’
Kretanje u vlastiti biznis ponekad zna biti dugoročan i težak proces.
—Neću pisati općepoznate savjete poput budi uporan, imaj jasno postavljen cilj, dobro se informiraj jer mislim kako to svi znaju. Moj savjet će biti: ‘Samo gazi naprijed. Budi spreman za neudobne cipele i trnovit put, ali gazi. Kad ispred zida na koji si naišao, pored misli kako je sve uzalud i bezvoljnosti za daljnji hod ipak napraviš još jedan korak, znaj da si uspio. Tad prelaziš u nešto udobnije cipele i asfaltiran put s povremenim preprekama koje ćeš znati uspješno zaobići.’ Možda zvuči čudno, ali takvo je barem bilo naše iskustvo. Bit će mi drago ukoliko ovaj savjet bude nečija motivacija za uspjeh – naglasio nam je ovaj simpatični bračni par!

Objavljeno u tiskanom izdanju 1. lipnja 2022.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist