Slušni aparat

Skejterski izlet venecijanskim kanalima

Skejterski izlet venecijanskim kanalima

Nastavljajući tematski niz ponovnog studijskog snimanja ori­ginalnih albuma, ove godine se navr­šava trideset godina albuma ‘Still Cyco After All These Years’, snimljenog kako bi članovi benda uspjeli povra­titi autorska prava svojeg tada deset godina starog debitantskog albuma ‘Suicidal Tendencies’.
Bend Suicidal Tendencies osno­vao je 1980. u kalifornijskom Venice Beachu pjevač Mike Muir. Originalno zamišljena kao razbibriga za vikend zabave svoje ekipe, grupa je vrlo brzo postala iznimno popularna među lokalcima da je jedino smisleno rje­šenje bilo snimiti debitantski album. Istoimeni album vrlo brzo je postao svjetski hit i jedan od najprodavanijih punk albuma u povijesti, a mega-hit ‘Institutionalized’ bio je prvi hardcore punk spot koji je upao u regularnu MTVrotaciju, a Pepsiju donio neoče­kivanu reklamu.

Pjesmu je iskoristio i danas legendarni indie redatelj Alex Cox za svoj debitantski film ‘Repo Man’, a četvrt stoljeća kasnije i Robert Downey Jr. za svoj superherojski debi ‘Iron Man’. Brzih i efektnih 28 minuta albuma prožeto je današnjim klasi­cima poput ‘Subliminal’, ‘I Saw Your Mommy…’ i ‘Fascist Pig’, a pjesma ‘I Shot the Devil’ dobila je svoj naslov na inzistiranje FBI-ja, koji su smatrali da nije baš najdiplomatičnije da pje­smu ‘I Shot Reagan’ svira bend kojeg se povezivalo sa lokalnim latino ban­dama poput V13, poznatih po plavoj bandani poput one koja je već četiri desetljeća zaštitni znak frontmana Mikea Muira. Ta bliskost venecijan­skim podzemnim elementima prido­nijela je Suicidalima i zabranu svirke u Los Angelesu u osamdesetima.
Nakon niza izmjena u postavi, 1987. izdaju svoj drugi studijski album ‘Join the Army’, koji je predstavljao pomak iz čistog punka u crossover-thrash teri­torij populariziran od strane bendova poput D.R.I., C.O.C., S.O.D., M.O.D. i mnogim drugim koji nisu imali dovoljno mašte da osmisle efektan akronim. Pjesma ‘Possessed to Skate’ predstavlja kulminaciju skejterskog imidža benda, a hit ‘War Inside My Head’ originalno je napisao njihov bivši gitarist Jon Nelson koji je prava na pjesmu prodao grupi za Flying V gitaru.
Uspjeh albuma grupu lansira u prvu ligu metala, a potpis za Sonyjev Epic Records donosi im svjetsku plat­formu za svoj originalan thrash still koji prezentiraju na albumu ‘How Will I Laugh Tomorrow… When I Can’t Even Smile Today’. Pjesme poput ‘Trip at the Brain’, ‘If I Don’t Wake Up’, i ‘The Feeling’s Back’ bile su samo jedan početni korak u uzlaznoj kari­jeri benda. Drugi sastojak u receptu za uspjeh bio je dolazak Roberta Truji­lla koji se grupi pridružio pred europ­sku turneju kao predgrupa Anthraxu.

Trujillov prvi studijski album bio je Lights…Camera…Revolution’, na koji je donio svoj osebujan funky stil svi­ranja bas gitare. Grupa za dlaku gubi Grammy od Metallice (kojoj će se Tru­jillo pridružiti 2003. i ostati član sve do danas), a stvari ‘You Can’t Bring Me Down’, ‘Lovely’ i ‘Send Me Your Money’ postaju dio stalne MTVrotacije i bendu donose priznanje zlatne ploče.
No uspon još nije dosegao svoj zenit. Godine 1992. izdaju album ‘The Art of Rebellion’, a dodatni odmak od thrasha prema funku i alternativi pri­donose komercijalnom uspjehu, najbo­ljem plasmanu na Billboardovoj listi u povijesti benda i ogromnom uspjehu pjesama ‘Nobody Hears’ i ‘I’ll Hate You Better’.
Kao i svakoj drugoj underground grupi osnovanoj iz ljubavi prema glazbi, uspjeh nije bio dobrodošao drug. Iscrpljeni od konstantne ekspo­niranosti i studijskih utjecaja, grupa odlučuje dovršiti svoju ugovornu obvezu s Epicom snimanjem iznimno nekomercijalnog albuma ‘Suicidal For Life’ koji započinje s četiri pjesme za redom s riječi ‘fuck’ u naslovu. Ironija sudbine je ta da je album, iako uvjer­ljivo najlošiji u njihovoj karijeri, i dalje bio iznimno dobro prodavan. Na kraju je jedino ‘The Art of Rebellion’ prodan u više primjeraka.
Nakon odjavnog albuma bend se raspada, a Muir i Trujillo se dodatno posvećuju svojem funky projektu Infectious Grooves.

Suicidal Tendencies i dalje snimaju i nastupaju, uglavnom dragovoljno povučeni na margine metala. Mike Muir ostaje jedini originalni član grupe koja sada već, prema Wikipediji, broji trideset bivših članova. Jedna od pove­znica na dane najveće slave, rane deve­desete, je današnji basist Tye Trujillo, Robertov sin. Na rezimeu imaju četr­naest studijskih albuma, posljednji ‘Still Cyco Punk After All These Years’ iz 2018. Muira i dan danas možete pre­poznati po plavoj bandani, a Pepsi Cola vjerojatno nije niti svjesna koliko su im Suicidali doprinijeli porastu prodaje u određenim demografskim skupinama.

Foto Epic Records / Suicidal Records

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić