Županija

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Održana je 18. sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle u Cavtatu u ponedjeljak. Na sjednici je među ostalim usvojeno izvješće o radu načelnika za drugu polovicu prethodne godine, Zaključak sudskih nagodbi u postupcima zbog utvrđivanja prava vlasništva nad stanovima na Zvekovici kao i Odluka o otkupu dijela zemlje u Dubravci za potrebe izgradnje boćarske dvorane.

Objašnjavajući svoje izvješće o radu, načelnik Općine Božo Lasić je istaknuo da je vidljivo što se sve radi i gradi od Cavtata do Debelog brijega.
– Imamo projekt OŠ Cavtat, a uskoro očekujemo početak gradnje, polažemo novu kanalizaciju u Kranjčevićevoj ulici u Cavtatu, potom je tu i kanalizacija na Grudi i Moluntu, a uskoro slijedi rješavanje boćarske dvorane u Dubravci za koju danas usvajamo Odluku. Nadalje, imamo vrtiće za koje moramo riješiti prostore i tu razmatramo jednu kuću na Zvekovici gdje bi smjestili stotinjak djece, ali to tek trebamo odvagnuti. Nastavlja se gradnja ceste od Dubravke do Debelog brijega, završena je gradnja rive u Cavtatu gdje je u tijeku asfaltiranje ispred Doma kulture. Također smo uredili brojna dječja igrališta kroz Konavle, radimo nogostup u Čilipima, a u pripremi je i nogostup od Oboda do Zvekovice. Naša tvrtka Čistoća i zelenilo Konavle provodi programe odvoza otpada s kućnog praga i mislim da smo jedina općina koja provodi program odvajanja otpada – rekao je načelnik Lasić te naglasio kako je u tom razdoblju otvoren i jedan od najmodernijih Vatrogasnih domova u Hrvatskoj, onaj na Grudi, dok je Izvješće usvojeno s jednim suzdržanim glasom. Nakon čega se krenulo govoriti o sudskim nagodbama za otkup prva vlasništava za stanove na Zvekovici.

– Na tom problemu smo angažirali stručnjake iz više područja, od pravnika do onih iz građevinskog sektora. Naposljetku, ovom Odlukom prihvaćene su sudske nagodbe za otkup prava vlasništva za stanove na Zvekovici. Vrijednost tih stanova je od devet do 17 tisuća eura, a svi stanari imaju mogućnost otkupiti ih odjednom ili kroz rok od pet godina – rekao je načelnik, a potom je Točka usvojena uz jednoglasnu potporu svih vijećnika.

Vijećnici su na ovoj sjednici usvojili i Prijedlog Odluke o otkupu polovine dijela prava vlasništva čest.zgr. 400/1 upisane u z.ul.536 k.o. Čilipi, sveukupne površine 77,40 m2 za potrebe proširenja prostorija Muzeja i galerija Konavala. U naravi je riječ o kući koja je naslonjena na Muzej u Čilipima, a načelnik Lasić je istaknuo i kako je namjera otkupiti još nekoliko nekretnina kako bi Trg ispred crkve sv. Nikole ostao onakav kakav je danas.
– Ta zgrada će puno značiti Čilipima i Konavlima, a namjera nam je otkupit zgrade u centru Čilipa kako netko drugi ne bi došao i time nepovratno izmijenio izgled tog trga – naglasio je.

Od ostalih točaka dnevnog reda, usvojen je i Prijedlog Izmjene i dopune plana upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Konavle za razdoblje 2024. – 2028. godine. Treba istaknuti i kako je ČiZK-u prepuštena dostava robe i prijevoz osoba električnim kolicima unutar stare jezgre Cavtata, a s obzirom da se na prošli natječaj za koncesiju za takvu djelatnost nije nitko javiti.

Odgovarajući na pitanja vijećnika u sklopu te točke, načelnik Lasić se osvrnuo na polemike oko ulaska i izlaska iz Cavtata, odnosno dugoročnog plana proglašenja stare jezgre Cavtata pješačkom zonom.
– Nema nikakvih razloga za dizanje tenzija, nikada se ništa nije donijelo mimo građana ili na njihovu štetu pa će tako i odluka o ovome biti donesena u dogovoru sa stanovnicima Cavtata – zaključio je Lasić.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist