Kultura

„Ekvinocijo“ ponovo osvojio publiku

„Ekvinocijo“ ponovo osvojio publiku

Legendarni Vojnovićev i Juvančićev „Ekvinocijo“ nakon četiri godine izbivanja ponovno je, praćen velikim interesom publike, na programu Dubrovačkih ljetnih igara, a premijerno je izveden sinoć, 4. kolovoza na otoku Lokrum.

Spektakularnom scenografijom na južnim hridima otoka Lokruma te brojnim nagradama „Ekvinocijo“ Joška Juvančića predstavlja vrhunac dubrovačkog ambijentalnog teatra. Predstava je u godini premijernog uprizorenja, 2004. pobrala veliki uspjeh osvojivši četiri Nagrade hrvatskog glumišta i to za najbolju predstavu u cjelini, Joško Juvančić za najbolje redateljsko ostvarenje, Doris Šarić Kukuljica za glavnu žensku ulogu za ulogu Jele te Deni Šesnić za izuzetan doprinos kazališnoj umjetnosti za oblikovanje svjetla.

 „Ekvinocijo“ Iva Vojnovića priča je o patnji majki i žena pomoraca, o napuštanju ognjišta u potrazi za srećom i bogatstvom. Događa se jedne olujne noći, kada oluja bjesni i u dušama ljudi, tjerajući ih u iskazivanje duboko skrivenih bolnih tajni. Ovogodišnja Juvančićeva obnova „Ekvinocija“ nije samo ponavljanje prethodne predstave već neka nova lica na sceni udahnjuju novu snagu predstavi. Uz redatelja Joška Juvančića i njegove asistente Antu Vlahinića i Srđanu  Šimunović, scenografiju potpisuje Marin Gozze, svjetlo Deni Šesnić, a kostimografiju Ingrid Begović. Frana Dražića igra Kruno Šarić, Nika Marinovića Maro Martinović, Iva Ledinića Nikša Kušelj, Anicu igra Nika Burđelez, Jelu Doris Šarić- Kukuljica, Vlaho Slijepi je Branimir Vidić Flika, Pava igra Frano Mašković, Katu, njegovu ženu, Izmira Brautović, Luciju Perica Martinović, Mariju od poste Srđana Šimunović, starog mornara Nikša Butijer, a malog Tonija Petar Puljić koji je recitirao Himnu slobodi u Zagrebu na proslavi ulaska Hrvatske u EU. U „Ekvinociju“ se još pojavljuju Romano Nikolić, Robert Bošković, Nikola Baće, Jasna Held, Marijeta Radić, Romana Ostojić, Orsat Bonić i dubrovačka dječica.

U „Ekvinociju“ mogu uživati i strani posjetitelji jer je praćenje predstave omogućeno preko titlova na engleskom jeziku na vlastitim ili unajmljenim mobilnim uređajima – tabletima i pametnim telefonima, uz pomoć aplikacije Vip script. Aplikacija je razvijena u suradnji Vipneta i UX Passion agencije, a svoju premijeru imala je  upravo na ovim Igrama u srpnju na Euripidovoj „Medeji“.

„Ekvinocijo“ je na programu još večeras, u utorak i srijedu, 5., 6. i 7. kolovoza u 21:30 sati na otoku Lokrum, a polasci brodova iz stare gradske luke su u 20:30 i 20:50 sati. Ulaznice su rasprodane.

 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist