Kultura

Sjajna izvedba Stravinskog i Ravela na Igrama

Sjajna izvedba Stravinskog i Ravela na Igrama

Koncert pod nazivom „1913. – Stravinski vs Ravel“ u izvođenju Simfonijskog orkestra i Zbora Mađarskog radija pod ravnanjem Mladena Tarbuka, održan je u sklopu Vip programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć, 7. kolovoza u 21:30 sati pred punim gledalištem ispred Katedrale.

Program u kojem su izvedena djela dva velikana, ne samo glazbe 20. stoljeća, već i cijelokupne glazbene povijesti, započeo je integralnom koncertnom izvedbom „Posvećenja proljeća“ Igora Stravinskog, koje je svjetsku premijeru imalo prije stotinu godina, 1913. u Parizu, a nastavilo s „Daphnis et Chloé“ Mauricea Ravela.

Ova dva djela na svojim su praizvedbama možda doživjela neuspjeh i nespremnost publike, ali sinoć su zablistala u punom sjaju na veličanstvenoj pozornici ispred Katedrale pred punim gledalištem.

Igor Stravinski je „Posvećenje proljeća“ zamislio kao balet koji bi glazbenim jezikom dočarao gibanje prirodnih sila i najiskonskije čovjekove nagone, a sličnu misao vodilju imao je i Maurice Ravel skladajući „Daphnis et Chloé“ kao vraćanje u davno doba nastanka glazbe te prepoznavanje iskonske snage glazbe koja je pokretala čovječanstvo od njegovih početaka. Simfonijski orkestar i Zbor Mađarskog radija pokazali su vrhunsku spremnost i uigranost u obje  kompozicije, svladavši naizgled s lakoćom, zakučaste ritmičke momente „Posvećenja proljeća“ i široku paletu boja koju zahtjeva „Daphnis et Chloé“.

Koncert „1913. – Stravinski vs Ravel“ još je jedan u nizu na ovogodišnjim Igrama koji je ponudio program koji se rijetko čuje pošto se radi o vrlo složenim djelima i malo tko bi se uopće prihvatio izvoditi ih na ovim prostorima, a pogotovo je rijetkost doživjeti ovako uspješnu izvedbu.

Maestru Mladenu Tarbuku to je, svakako, pošlo za rukom. Štoviše, brojna publika je imala priliku uživati u vrhunskom glazbenom ostvarenju koje će se dugo pamtiti.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist