Kultura

Klavirski recital Elene Bashkirove u Dvoru

Klavirski recital Elene Bashkirove u Dvoru

Ugledna ruska pijanistica Elena Bashkirova nastupit će u sklopu Vip progama 64. Dubrovačkih ljetnih igara, u četvrtak, 8. kolovoza u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora.

Rođena u Moskvi, Elena Bashkirova studirala je na Konzervatoriju P. I. Čajkovski u majstorskoj klasi svog oca, poznatog pijaniste i pedagoga Dimitrija Bashkirova. Ova ugledna pijanistica svoj repertoar, koji obuhvaća djela iz razdoblja klasike i romantizma te glazbu 20. stoljeća, redovito izvodi uz čuvene orkestre, brojne dirigente te gostuje na velikim međunarodnim festivalima poput onih u Ruhru i Verbieru, a posebnu pozornost poklanja komornoj glazbi pa  je tako osnovala i Međunarodni festival komorne glazbe u Jeruzalemu koji i vodi. Manje poznati biografski podatak je da je supruga slavnog pijaniste i dirigenta Daniela Barenboima.

Središnju nit koncerta u Dvoru nazvanog „Les humoresques“ predstavljaju humoreske, klavirske minijature koje u sebi sadrže odmjeren humor koji više od samog smijeha djeluje na raspoloženje, a u njima se najljepše očituju sve značajke tipičnoga romantičarskog glazbenog duha: hirovitost, sentimentalnost, ironija, sarkazam i zanos. Bashkirova će tako izvesti jednu od najranijih skladbi Roberta Schumanna „Leptiri, op. 2“, a nastavit će s „Humoreskama“ baziranima na raspoloženju koje se može nazvati sentimentalnom ironijom. Uslijedit će „Legenda br. 1“ Franza Liszta u kojoj klavir zvuči kao imitacija ptičjeg pjeva, a glazbena ideja se realizira kao nježna, spiritualna glazbena pripovijetka. Program će završiti skladbom „Pet španjolskih pjesama“ Isaaca Albéniza u kojoj se miješa andaluzijski flamenko, melankoničan andaluzijski ples, crkveni zvuci te brza španjolska seguidilla.

Ulaznice za koncert dostupne su online na www.dubrovnik-festival.hr te u prodajnim uredima Igara u Festivalskoj palači i na Stradunu. Svi stanovnici grada i županije ostvaruju popust od 30 % pri kupnji ulaznica na blagajnama Ljetnih igara.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist