Kultura

„Otac hrabrost“ premijerno u utorak

„Otac hrabrost“ premijerno u utorak

Dramska premijera projekta „Otac hrabrost“, autora i redatelja Borisa Bakala u izvođenju Festivalskog dramskog ansambla održat će se 13. kolovoza na pet lokacija istovremeno – u palači Sponza, u Collegium Ragusinum, u Osnovnoj školi „Marin Getaldić“ – centar, na igralištu ispod Minčete te na Buži, sjevernom ulazu u Grad,

povodom čega je održana konferencija za medije na kojoj su govorili intendant Krešimir Dolenčić, autor i redatelj projekta Boris Bakal te izvođači i koautori Srećko Horvat, Goran Bogdan i Jelena Lopatić.

-U ovom konceptu gdje su zidine od kamena, a srce od umjetnosti, želimo konceptualizirati Grad na drugačiji načn, ne kao ambijent već kao živi organizam. Naslov Otac hrabrost aludira na Brechta i Majku hrabrost, najvažniji tekst 20. Stoljeća, čije se pisanje događa u vrijeme 30-godišnjeg rata. Teško je nabrojiti tko i kada je tada ulazio u sukob, to je jedan od najbeslismenijih ratova, Majka hrabrost koja putuje s ratšta na ratište, gubi troje svoje djece, no ona i dalje iga. Njena moralna i etička pozicija predmet je mnogih predstava i analiza, no ovdje imamo Oca hrabrost. To je jedan grad koji je negdje ljeti prividno živ, a iz njega nestaju obrisi života. U prostorima Sponze, ezuita, škole, Buže i igrališta na Minčeti događa se 45 scena predstava, gdje glumci i publika dobivaju jednu drugu i različitu sliku svijeta predstave. Postupak je zanimljiv, predstava je nakrcana spektakularnim mladim glumcima i mislim da se desetljećima ovakva ekipa u Dubrovniku nije skupila – istaknuo je intendat Igara Krešimir Dolenčić.

-Zahvalio bih ansamblu. No, imamo još puno posla. Taj ansambl je učinio ovu predstavu mogućom. Ne bi mogli 45 prizora , više  od 16 sati predstave na 5 paralelnih tokova ispreplesti s Gradom.  Majka hrabrost koja je izdala djecu, sve ideologije i etičke momente podsjeća na nas, mi smo u stanju permanentnog korporativnog rata i pokušavamo u svemu tome preživjeti. – istaknuo je redatelj Boris Bakal.
 
Srećko Horvat, izvođač i  koautor projeta  naglasio je kako mu je bilo zanimljivo bilo doći u Dubrovnik iz nekoliko razloga.

-Prvo jer sam želio doći na Igre jer Krešo Dolenčić pokušava napraviti nešto novo. Tu je i rad s Borisom Bakalom, a treći razlog je Dubrovnik. Moja teza je da bi Dubrovnik trebalo obnoviti kao i nakon potresa 1667. Godine jer ovdje ljudi više ne žive. Ovo je predstava o Gradu – istaknuo je.
 
 
Mapa predstave je stara gradska jezgra Dubrovnika, a vrijeme predstave je sadašnje. Ona nastaje u nekoliko paralelnih slika, epizoda, na više mjesta u Gradu, povezanih potragom za urbanom meta pričom ili točnije pet je lokacija istovremenog odvijanja predstave s time da publika može izabrati s koje lokacije krenuti.
 
 
Boris Bakal djeluje kao režiser, glumac i intermedijalni umjetnik. Autor je mnogobrojnih projekata u rasponu od kazališnih predstava, preko video i audio instalacija, multimedijalnih projekata, filmova i kulturno-socijalno-političkih inicijativa, a 2002. godine su-osnovao je i vodi do danas umjetničku platformu Bacači Sjenki. Njegov je rad karakterističan po specifičnim istraživanjima grada i netipičnih izvedbenih lokacija, dokumentarističkom pristupu te po interaktivnim elementima u umjetničkim projektima.

Uz autora i redatelja Borisa Bakala, autorski tim čine dramaturginja Nina Gojić, asistentica redatelja Mila Pavičević, te scenograf Leo Vukelić i umjetnički suradnik Aitchison William koji sudjeluju i kao izvođači.  Festivalski dramski ansambl čine Hrvojka Begović, Mia Biondić, Goran Bogdan, Srećko Horvat, Jelena Lopatić, Ivana Krizmanić, Zrinka Kušević, Emil Matešić, Bojan Mucko, Amanda Prenkaj, Marina Redžepović, Marija Šegvić te Silvio Vovk koji su ujedno potpisani i kao koautori projekta.

„Otac hrabrost“ premijerno će se odigrati 13. kolovoza, a uslijedit će izvedbe 14., 15. i 16. kolovoza u 21:30 sati. Odigrava se na pet lokacija istovremeno pa će publika biti podijeljena u pet skupina, a svaka bira na kojoj lokaciji počinje, no do kraja predstave svi će obići svih pet lokacija, uz napomenu da to može predstavljati povećani fizički napor jer uključuje puno hodanja. Ulaznice su dostupne online na www.dubrovnik-festival.hr te u prodajnim uredima Igara u Festivalskoj palači i na Stradunu.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist