Aktualno

Sindikat liječnika pooštruje štrajk

Sindikat liječnika pooštruje štrajk

Budući da Sindikat liječnika još uvijek nije ništa dogovorio s Vladom, od ponedjeljka slijedi štrajk u još radikalnijem obliku.

– U ponedjeljak kreće naša sindikalna akcija koju nazivamo produženi vikend. Tada će radnim danom raditi samo dežurni liječnici, a tamo gdje služba nije organizirana u obliku dežurstava, odgovoran je ravnatelj institucije kako će organizirati taj rad – rekao je dr. Trpimir Goluža, sindikalni povjerenik KBC-a Zagreb.

Podsjetimo, predsjednik sindikata Ivica Babić već je ranije najavio kako će i dalje sudjelovati u pregovorima, ali od štrajka do ispunjenja zahtjeva ne odustaju.
– Ovo nije štrajk kojim želimo povišice plaća, ovo je štrajk kojim mi ne dozvoljavamo daljnju destrukciju naših radnih prava, ali i štrajk za naše pacijente. Ovo je vapaj odgovornih ljudi ne samo za spas hrvatskog zdravstvenog sustava, nego za spas Hrvatske kao socijalne države – kaže dr. Goluža.

S druge strane, Ministarstvo zdravlja u današnjem je priopćenju ustvrdilo da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za prekid štrajka liječnika. Ministarstvo upozorava da je Babić postavljao uvjete za prekid štrajka koji su protuzakoniti.
 
– Još od prvih najava štrajka, u srpnju, ministar Ostojić je isticao da u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru želi postići i dogovor o plaćanju prekovremenog rada u skladu s hrvatskim propisima i europskom praksom, te da pregovore treba intenzivirati kako bi se novoutvrđena prava mogla primijeniti već za rujan – kaže se u priopćenju.

Pročitajte još

[FOTO] Svečana 150 obljetnica Hrvatskog liječničkog zbora

Dulist

Ništa od revizije Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

Ministar Bačić u Dubrovniku otvorio Konferenciju o prostornom planiranju morskog područja RH

Dulist