Aktualno

Simulacija rada Europskog parlamenta u Centru za mlade

U Centru za mlade Dubrovnik, danas od 10 do 14 sati u organizaciji Udruge Bonsai, Ivan Matić održano je predavanje i simulaciju rada Europskog parlamenta. Polaznici su imali prilike upoznati se s odlikama i jedinstvenim parametrima zakonodavnog procesa Europske unije. Približen je rad tri najvažnije europske institucije- Europske komisije, Europskog parlamenta i Europskog vijeća, a posebno se bavilo načinom na koje građani mogu sudjelovati i utjecati na proces donošenja odluka.

Ono što ovu edukaciju čini različitom od drugih je upravo simulacija rada Europskog parlamenta gdje su polaznici na primjeru jednog aktualnog zakonodavnog akta iz područja vanjskih poslova, saznali kako se izrađuju amandmani, kako se rade kompromisi, kako se priprema finalno izvješće o kojem se onda glasa na odboru i u konačnici na plenarnoj sjednici.

Simulacija rada Europskog parlamenta u Centru za mlade

 

Radi o dugotrajnom i kompleksnom procesu, što je dobro jer garantira da je mnoštvo interesa adekvatno predstavljeno i da se može na mnogo točaka u različitim trenutcima intervenirati. Proces je djelom transparentan i javan, a dijelom nije što je najveća kritika cijelog procesa. Međutim, na predavanju je istaknuto da možda i nije loše da se dio događa iza zatvorenih vrata bez pritiska javnosti i lobija, s obzirom na to da postoji vrlo izražen javni dio koji građani mogu pratiti i intervenirati.

Polaznici su imali prilike upoznati se i s funkcionalnostima službene web stranice parlamenta o kojoj mnogo ljudi premalo zna i još manje ju koristi, a ustvari se radi o jednom servisu putem kojeg građani mogu doći do apsolutno svake informacije o zastupnicima u Europskom parlamentu, njihovim aktivnostima i svim dokumentima. Skrenuta je pažnja kako Hrvatski mediji ne koriste web stranicu dovoljno kako bi dekonstruirali laži pojedinih zastupnika.

Simulacija rada Europskog parlamenta u Centru za mlade

Metodom simulacije procesa donošenja odluka na preporuci za sljedeću fazu širenja Europske unije mladi su sudjelovali u aktivnom procesu učenja o temama i politikama vezanim za europske institucije iz prve ruke, a ne kao pasivni primatelji informacija.

Cilj predavanja i simulacije bio je potaknuti sudionike da se aktivno uključe u politički život svoje zajednice počevši od glasanja na izborima, ali i drugih razina aktivnijeg uključivanja u politički proces.

 

 

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist