Aktualno

KRIZA I IZAZOVI EUROPE Održana konferencija Inicijative triju mora

U petak je u Dubrovniku održana konferencija na temu Inicijative triju mora u organizaciji zaklade New Direction osnovane 2009. godine na inicijativu Margaret Thatcher. New Direction je intelektualno središte europskog konzervatizma koje predvodi rasprave o europskim reformama, te je usko povezano s radom ECR grupe u Europskom parlamentu i Hrvatskim suverenistima u Hrvatskom saboru.

Tijekom rasprave koju je otvorio saborski zastupnik Hrvatskih suverenista te potpredsjednik zaklade New Direction Marko Milanović Litre, otvorena su brojna pitanja, ali i ponuđena moguća rješenja energetske krize u kojoj se Europa nalazi.
-Geostrateški položaj Hrvatske u Inicijativi triju mora je iznimno bitan. Moramo razmišljati o alternativnim načinima energetske neovisnosti o Rusiji. Hrvatska je koliko-toliko sigurna, ali Hrvatska je siguran put prema ostatku Europe za budućnost energetske sigurnosti, istaknuo je Milanović Litre.

Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista izrazio je zadovoljstvo što je Dubrovnik imao priliku ugostiti ovako bitnu konferenciju. Hrvatski suverenisti od samih začetaka Inicijative triju mora uključeni u istu, ponajviše zahvaljujući odličnim odnosima s vladajućom poljskom strankom PiS-om. Suradnja na ovu temu samo je popravila već odlučne odnose ovih dviju stranaka – Podrška ovoj inicijativi ključna je kako bi se održao energetski, ali i politički suverenitet što nam je svima cilj, zaključio je Pavliček

-Nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu, mi moramo biti više neovisni, moramo biti više ujedinjeni kroz regiju srednje Europe. Novi putevi, nove konekcije, nove zrakoplovne veze, nove razmjene studenata – sve kako bi se stvorila nova ravnoteža u Europi, kako bi se pokazao jači utjecaj država srednje i istočne Europe,  naglasio je Kacper Płażyński, zastupnik poljskom parlamentu.

Oleksiy Goncharenko, zastupnik u ukrajinskom parlamentu rekao je da su države članice Inicijative triju mora najbliži partneri i suradnici Ukrajine te naglasio zahvalnost koju osjeća prema Hrvatskoj zbog pružene podrške od prvoga dana ruske invazije na Ukrajinu. -Hrvatski narod najbolje razumije situaciju u kojoj se nalazi Ukrajina zbog ne tako davnog rata koji su sami iskusili te se nadam produbljenju suradnje oko ove inicijative, zaključio je Goncharenko.

 

Foto: screenprint live Fb prijenos

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist