Urednički izborŽupanija

Silvio Nardelli: Moramo se izboriti da Općina ne plaća struju po poslovnoj tarifi. Cijena je porasla za 150 posto

Silvio Nardelli: Moramo se izboriti da Općina ne plaća struju po poslovnoj tarifi. Cijena je porasla za 150 posto
Silvio Nardelli

Općina Župa dubrovačka uspješno je nastavila ‘broditi’ unatoč dvogodišnjoj pandemijskoj ‘stanci’ koja je zahvatila cijeli svijet. Potvrđuje nam to općinski načelnik Silvio Nardelli ne skrivajući zadovoljstvo projektima, nastavku svih socijalnih mjera, ali i nadajući se kako će Župa uskoro biti podignuta na još višu razinu kada u nju, prvu u Hrvatskoj, stigne svjetski poznati brand Four Seasons.

Dvije godine pandemijske krize su iza nas. U kakvom je stanju Općina iz njih izašla, kako ih je prebrodila?
Držim da smo određenim uštedama kroz prethodne dvije godine kompletno održali razinu koju smo do sada imali, a najviše po pitanju socijalne skrbi i svih vrsta pomoći za naše stanovnike. Svi su naši pravilnici, koji su usmjereni prema najugroženijem dijelu stanovnika od umirovljenika do ostalih socijalnih kategorija, ostali na razini na kojoj su bili i prije. Moram naglasiti da smo imali i pomoć Vlade koja nam je pomogla oko manjka prihoda zbog krize, a ponajviše zbog poreza na dohodak, ali i prihoda općine. Zato nam je Vlada za 2020. i 2021. dala beskamatnu pozajmicu sukladno izračunu Ministarstva financija. To nam je uvelike pomoglo u normalnom funkcioniranju. Mogu reći da se zbog svega toga kriza praktično nije ni osjetila.

Želimo u sljedećoj godini osigurati financijska sredstva kako bi s Gradom Dubrovnikom krenuli u realizaciju izgradnje svih objekata koji su predviđeni projektom groblja.

Je li kriza utjecala na neke od projekata ili razvojnih trenutaka u Župi dubrovačkoj?
Zasigurno je kriza utjecala na nekoliko projekata. Ne bih rekao da smo od njih odustali, već su se njihovi rokovi prolongirali. U toj kategoriji je i financijski najzahtjevniji projekt groblja Dubac. Radovi su bili nastavljeni, ali su prolongirani kako bismo ih lakše isfinancirali.

U travnju je nastupilo i poskupljenje energenata. Kako se Općina s time trenutno nosi te kakve su buduće projekcije po tom pitanju?
Ove godine cijene energenata poskupile su i za više od 100 posto. To nam stvara ogroman problem za normalno funkcioniranje Općine. Uzmimo za primjer javnu rasvjetu čiju potrošnju financiramo. Ono s čime se apsolutno ne slažem i što tražimo putem Zajednice općina jest da se ti energenti ne tretiraju kao da ih mi plaćamo kao poslovni subjekt. Općina plaća poslovnu tarifu koja je porasla za 150 posto i koja je inače skuplja, to nema logike. Cijene su strahovito porasle u odnosu na prijašnje godine i to je za Općinu financijski udar.

Na kojim projektima trenutno radite, a s kojima uskoro planirate započeti?
Tu je ponajprije financijski najzahtjevniji projekt izgradnje groblja Dubac na kojem radimo s Gradom Dubrovnikom. Prije nekoliko dana uspješno je završena prva etapa izgradnje, a potpisali smo i ugovore za izgradnju druge etape koja se tiče samih grobnica. Radovi se financiraju putem sredstava koja su uplatili građani u 90 postnom iznosu cijene grobnica. Želimo u sljedećoj godini osigurati financijska sredstva kako bi s Gradom Dubrovnikom krenuli u realizaciju izgradnje svih objekata koji su predviđeni projektom groblja. Cilj je paralelno raditi na drugoj etapi i objektima kako bi groblje u cijelosti bilo završeno. S druge strane, ovih dana upravo završavamo izgradnju kanalizacijske mreže Čibača, a radi se o prvoj fazi. Paralelno radimo na dobivanju građevinske dozvole za drugu te treću fazu kanalizacijske mreže Čibača. Očekujem da ćemo do kraja ove godine početi s radovima na drugoj fazi koja će ići kroz ulicu dr. Ante Starčevića prema centru Čibače i Poslovnoj zoni. Uspješno smo završili igralište na Brašini za koje je projektantica dobila i strukovnu nagradu. To je bio pun pogodak. Ove godine planiramo izgradnju dva dodatna dječja igrališta u Mandaljeni i Čibači. Želja nam je i kupiti zemljište za izgradnju dječjih igrališta na području Postranja i Lazina. Trenutno radimo na rekonstrukciji županijske ceste u Postranju, a planiramo i dalje raditi sa Županijskom upravom za ceste na rekonstrukciji županijskih cesta kroz našu Općinu. Od važnijih i većih aktivnosti po pitanju cestogradnje, izdvojio bih planiranu izgradnju spoja ulice dr. Ante Starčevića i Puta Pera Kojakovića. Od početka godine izvode se i radovi na izgradnji tri dionice nogostupa uz državnu cestu D8. Radove ćemo obustaviti po početku turističke sezone, a nakon sezone oni će biti i nastavljeni. Izdvojio bih i manje projekte na vodoopskrbi, odvodnji oborinskih voda, javnoj rasvjeti, ali i rješavanju prostorno-planske dokumentacije.

Na dobrom smo putu prema realizaciji projekta. Riječ je o ozbiljnom investitoru, renomiranoj tvrtki koja ima 18 hotela u svijetu u brendu Four Seasons. Brend Four Seasons ne postoji nigdje u Hrvatskoj, a Župa dubrovačka prva će ga dobiti i time smo vrlo zadovoljni

Ima li novih trenutaka po pitanju nadogradnje Osnovne škole u Župi dubrovačkoj?
Čekamo na suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za idejni projekt za dogradnju osnovne škole na Mljekari. Planiramo sa županijom pokušati naći novac za izgradnju te škole. Škola u Župi trenutno broji preko 900 učenika i najveća je u cijeloj županiji. Uspjeli smo i ove godine osigurati jednosmjensku nastavu. Otvorili smo nove prostore zahvaljujući razumijevanju Zaklade pokojnog Antuna Miloslavića koja nam je ustupila prostore koje smo prošle godine prilagodili školskim potrebama. Nastavili smo i s produženim boravkom u školi za djecu prvog i drugog razreda.

Uskoro će započeti i nova pedagoška godina u župskom vrtiću. Kakva je situacija s vrtićkim kapacitetom, postoje li liste čekanja?
Naš vrtić ogroman je pogon, imamo preko 85 zaposlenika i preko 500 djece u jaslicama i dječjem vrtiću. Očekujem i da će se u ovoj godini kao i u prethodnima osigurati mjesta za svu djecu koja navršavaju godinu dana do početka pedagoške godine. Ove godine smo imali male liste čekanja, međutim, to smo uspješno riješili te su sva djeca bila primljena. Nadam se da će tako biti i u buduće. Koristimo europska sredstva za Dječji vrtić Župa dubrovačka. Ukupni proračun vrtića iznosi oko 12 milijuna kuna. Općina izdvaja oko 7 i pol milijuna kuna, 2 i pol milijuna kuna vučemo kroz projekt poboljšanja boravka djece u vrtiću, dok roditelji sufinanciraju s 2 milijuna i 250 tisuća kuna. Unatoč krizi nismo kroz cijelo ovo vrijeme mijenjali cijene vrtića.

U kojoj je fazi realizacija ‘bettermenta’ kroz Općinu?
Projekt ‘bettermenta’ nažalost nije dovršen. Hrvatske ceste su ga ugovorile, međutim, mi smo se u međuvremenu uspjeli angažirati oko rješavanja problematike po pitanju državne ceste D8 kroz Župu dubrovačku tako da smo kroz zimu imali radove na izgradnji nogostupa uz državnu cestu u Platu te u Mlinima gdje smo realizirali i kolni prilaz. Nakon završetka turističke sezone, kada prometa bude manje, nastavit ćemo daljnje ugovorene radove koji se također tiču izgradnje nogostupa u Mlinima. Očekujemo da će Hrvatske ceste do kraja godine započeti i realizaciju projekta sanacije klizišta Crvenih stijena između Astaree i Solina. Bez obzira na sve to, radimo na prometnoj studiji te ćemo pokušati sukladno našim mogućnostima i u suradnji s Hrvatskim cestama napraviti sve što je moguće po pitanju prometa. Ipak, svjesni smo da je stanje u prometu neodrživo i da će se prometni problemi jedino riješiti izradnjom ceste od Zračne luke do Dubrovnika. Sve što radimo služi tome da se dočeka taj trenutak. To su sve naša nastojanja da se napravi maksimum za sigurnost pješaka i vozača.

Kako ste zadovoljni razvojem situacije s Kuparima, jesu li pobliže definirani neki rokovi?
Izrazio bih ponovno zadovoljstvo što je tvrtka HPL iz Singapura preuzela u prvom dijelu 50, a naknadno i 40 posto udjela od tvrtke Avenue ulaganja. S time je u cijelosti istisnut i ruski kapital pa više nema priče o eventualnim sankcijama prema ruskim investitorima. Držim da je tvrtka HPL itekako sposobna realizirati taj projekt. Njihovim dolaskom su stvari u mnogo segmenata krenule nabolje. Očekujem da će ga oni i realizirati. O rokovima u ovom trenutku ne bih mogao ništa reći. Mogu potvrditi da se radi punom parom na projektiranju i rješavanju ostalih problema poput toka potoka Tarante. Na dobrom smo putu prema realizaciji projekta. Riječ je o ozbiljnom investitoru, renomiranoj tvrtki koja ima 18 hotela u svijetu u brendu Four Seasons. Brend Four Seasons ne postoji nigdje u Hrvatskoj, a Župa dubrovačka prva će ga dobiti i time smo vrlo zadovoljni.

Rokovi su istekli, a na natječaj je pristigla jedna jedina prijava i to ona aktualne direktorice župske Turističke zajednice Anamarije Kusalo

Spominjala se i mogućnost ulaska novog investitora u Hotele Plat. Je li se to realiziralo?
Volio bih kada bih vam mogao potvrditi da postoji zainteresiranost za kupnju Hotela Plat, ali nažalost, već tri godine sadašnji većinski vlasnik ne uspijeva ih prodati mada je bilo više pokušaja. Još se uvijek nažalost nije pojavio investitor koji bi ih otkupio i krenuo s investicijom. Govorimo o višemilijunskim iznosima. Sa strane Općine napravili smo sve što smo mogli po tom pitanju.

Nedavno ste s gradonačelnikom razgovarali i o provođenju ITU mehanizma u kojem sudjeluje i Župa dubrovačka. Kolike mogućnosti Župi pruža ovaj mehanizam?
S Gradom Dubrovnikom i općinama Dubrovačko primorje i Konavle sudjelujemo u tom mehanizmu koji se tiče urbanog područja Dubrovnika. Radi se o financijskoj perspektivi 2021.– 2027.. Do sada smo osnovali koordinacijsko i partnersko vijeće, a sada smo u fazi izrade strategije koja je preduvjet za korištenje sredstava. Na razini države odlučuje se koji gradovi i općine dobivaju novac. Na raspolaganju je preko pet milijardi kuna za 22 urbana područja. Ako dobijemo novac, morat ćemo ga znati pametno iskoristiti kroz konkretne projekte.

U kojoj je fazi aglomeracija Župe dubrovačke?
Aglomeracija je konačno došla na red. Imali smo dva javna savjetovanja kako bismo izbjegli probleme oko žalbi. Procijenjena vrijednost za izradu studijske dokumentacije je 8 milijuna kuna bez PDV-a. Vodovod je objavio natječaj početkom ožujka 2022. i tu smo dobili jednu žalbu koja je pošla DKOM-u te je prije 10-ak dana došlo rješenje kojim je u većoj mjeri žalba odbačena kao neosnovana. To znači da je naš natječaj dobro napravljen. Produljio se time samo rok natječaja. Itekako ima zainteresiranih tvrtki koje bi radile na Aglomeraciji, a to znamo jer su se raspitivali kako kod nas, tako i kod Vodovoda. Trenutno smo na izradi dokumentacije pa će onda krenuti i tenderi za izgradnju pročistača.

Je li donesena odluka o novom direktoru/direktorici Turističke zajednice Župe dubrovačke?
Natječaj je bio raspisan sukladno zakonu. Rokovi su istekli, a na natječaj je pristigla jedna jedina prijava i to ona aktualne direktorice župske Turističke zajednice Anamarije Kusalo. Ona zadovoljava uvjete i sada se samo čeka odluka Turističkog vijeća.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist