Grad

ŠIFRE ZA DOMAĆE, HOTELE… Franković: Nećemo dopustiti da oko povijesne jezgre vozilom može doći kome god padne napamet

ŠIFRE ZA DOMAĆE, HOTELE... Franković: Nećemo dopustiti da oko povijesne jezgre vozilom može doći kome god padne napamet

Gradonačelnik Mato Franković na protekloj je sjednici Gradskog vijeća najavio kako će se od 1. siječnja uvesti novi režim prometa oko povijesne jezgre, a ovog je petka na konferenciji za medije iznio i nekoliko detalja koje građani mogu očekivati. Gradonačelnik je naglasio kako se tek kreće u izradu cijelog dokumenta prometovanja oko povijesne jezgre.

-Ključno je da naši građani neće ništa osjetiti po pitanju prometovanja i zapravo svi nositelji PPK kartice će uredno moći prolaziti preko Ilijine glavice. Za sve postale gospodarske subjekte, a tu ne govorimo samo o taksijima, nego svim gospodarskim subjektima, morat će postojati način na koji će oni ulaziti u zonu oko povijesne jezgre. Sustav je već postavljen i on funkcionira. Bus Web Shop je zapravo taj sustav koji u većini slučajeva to sve kontrolira, a mi smo se već pripremili i za turistički dio vezano za privatne iznajmljivače. Ako imaju vlastita parking mjesta, oni će dobiti šifre pa će moći sami unositi registarske oznake svih gostiju koji budu dolazili na njihova parking mjesta. To vrijedi i za hotele, ako imaju svoja vlastita parking mjesta, primijenit će se isti princip. Taj smo segment riješili, a ostalo ćemo rješavati u nadolazećim mjesecima. U razgovor ću uključiti i taksi udruženja koja posluju na području Grada Dubrovnika, kako bi dobili što kvalitetniju odluku, a sve s ciljem smanjenja prometa oko povijesne jezgre jer to je i jedna od obveza kojom nas je UNESCO obvezao. Za zaštitu spomeničke baštine moramo smanjiti broj vozila koja prometuju oko povijesne jezgre. Vidimo da je i sada pristutan veliki broj taksi vozila i da je priča neodrživa. Liberalizacija može postojati oko Ilijine glavice, ali oko same zone, vrijedit će neka druga pravila – istaknuo je gradonačelnik.

Naglasio je kako u tomkonačnomdokumentu ‘ne smije biti diskriminacije’, već da ‘svima mora biti omogućen sustav tržišnog natjecanja po jednakim uvjetima’.

-Tako ćemo to postaviti. Do listopada bismo trebali imati nacrt odluke, onda ćemo ići u javno savjetovanje. Cilj je da do 1. siječnja 2023. počnemo s primjenom odluke i do tada će svi biti upoznati s detaljima. Konačno smo se izborili za ono što smo dugo željeli, a to je da budemo gospodari ovog ključnog prostora oko povijesne jezgre, da ne može doći kome god padne napamet, već da mora imati razlog zbog kojeg dolazi – zaključio je Franković.

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist