Kultura

ŠEST GODINA OTUĐENJA Stota izvedba ‘Preobrazbe’ Nikše Arčanina!

Preobrazba HNK Split

Dubrovački glumac Nikša Arčanin doživjet će pravo priznanje kad u srijedu 9. svibnja stane na kazališne daske stoti put igrajući Gregora Samsu u predstavi ‘Preobrazba’ Hrvatskog narodnog kazališta Split u dramatizaciji i režiji Ivana Plazibata.

Predstava koja je na sjajan način prenijela u kazališni okvir najpoznatije literarno djelo Franza Kafke o otuđenju svoju premijeru imala je na Sceni 55 HNK Split 28. ožujka 2012. godine, a stota izvedba bit će na istoj komornoj sceni u srijedu 9. svibnja u 19.55 sati. Naravno, u istom glumačkom sastavu: Nikša Arčanin u ulozi Gregora Samse te Nikola Ivošević, Tajana Jovanović, Andrea Mladinić, Nenad Srdelić i Vicko Bilandžić.

Preobrazba je tijekom šest godina svog scenskog života, osim u Splitu, izvođena u praškom kazalištu Činoherní klub, na kazališnim festivalima Gavelline večeri i Festival glumca, na kojem su za glumačke kreacije nagrađeni Nenad Srdelić i Nikša Arčanin, te u Metkoviću, Šibeniku, Zadru, Dubrovniku, Mariboru, Ljubljani i Novoj Gorici.

Od same premijere predstavu su pratile dobre kritike, a velik broj izvedbi potvrda je kako je Preobrazba omiljena i kod publike. Redatelj i autor dramatizacije Ivan Plazibat zajedno s glumačkim timom u Kafkin su dehumanizirani svijet unijeli elemente parodije, burleske i gotovo teatra apsurda razigravši i razblaživši tako mračnu kafkijansku atmosferu književnog predloška.

Uloga Gregora Samse bio je jedan od prvih velikih i značajnih glumačkih zadataka mladog dubrovačkog glumca Nikše Arčanina. On je svoj veliki talent pokazao i dokazao sredstvima fizičkog teatra dojmljivo se transformiravši u fantastični lik čovjeka-kukca pokazujući istovremeno, unatoč minimalnoj količini dodijeljenog mu teksta, dubinu emotivnih doživljaja vlastite unutarnje drame.

Osim redatelja i autora dramatizacije Plazibata, autorski tim ove uspješne predstave čine scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Petra Dančević, skladatelj Gordan Tudor, Maja Marjančić koja potpisuje scenski pokret te oblikovatelji svjetla i zvuka Miroslav Mamić i Željko Mravak.

Pročitajte još

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

Dulist

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist