Hrvatska

ŠEF VOJNE POLICIJE O PADU DRONA ‘Dio fragmenata upućuje na to da je letjelica nosila eksplozivnu napravu’

ŠEF VOJNE POLICIJE O PADU DRONA 'Dio fragmenata upućuje na to da je letjelica nosila eksplozivnu napravu'

Poslijepodne je iz olupine letjelice izvučena crna kutija. Djelomično je oštećena, ali bismo trebali dobiti podatke o letu i radu raketnog motora – izjavio je u Dnevniku HTV-a brigadir Vlado Kovačević, načelnik Odjela Vojne policije GS-a OSRH.

– Pristupili smo očevidnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače – električni kabel neposredno u blizini, veliko stablo čiji su korijeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije – izvukli smo i došli do sigurnosne kutije narančaste boje, tzv. crna kutija – dio podataka će se saznati iz nje na temelju vještačenja.

Upitan u kakvom je stanju crna kutija, Kovačević je rekao da postoje djelomična manja oštećenja. Crna kutija bi trebala dati podatke o letu i radu raketnog motora.

Kovačević je rekao da za sada ne može reći tko je vlasnik drona, odakle je došao ili koja mu je bila misija.

– Nakon vještačenja ćemo imati podatke, ovo sada bi bile samo pretpostavke, rekao je.

Tijekom dana upotrijebljen je i georadar s pomoću kojeg je snimljena površina. Može li se na temelju tih snimaka zaključiti da u ostacima letjelice nema nekog skrivenog eksploziva ili drugih opasnih materijala?

– Današnjim razgovorom možemo pretpostavljati da se radi o eksplozivnoj napravi koju je nosila letjelica, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali još nismo sigurni u kojem to smjeru ide, sve ćemo to tek vidjeti – izjavio je Kovačević te objasnio da kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv se ne koristi pa je stoga, prema svemu sudeći, letjelica bila s drugom namjenom.

– Georadar je danas napravio snimku i kroz snimku ćemo dobiti konačne podatke – rekao je.

“Čitanjem” kutije bavit će se vojni stručnjaci iz područja zrakoplovstva, a uključit će se i oni s Fakulteta strojarstva te znanstvenici, nije isključena suradnja i s partnerskim zemljama koje imaju iskustvo u tome.

– Za sada smo sami na terenu – tu je Županijsko državno odvjetništvo, ovlašteni djelatnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, vojne policije i drugih postrojba HV-a – izjavio je Kovačević.

Danas je evakuiran jedan paviljon studentskog doma. Kovačević tvrdi da je Studentski dom “Stjepan Radić” siguran.

– Danas smo dali težište na sigurnosti, izvadili smo sigurnosnu kutiju, postoje još određene sigurnosne zapreke koje možemo očekivati, iako je to samo pretpostavka. Što se tiče osiguranja Studentskog doma, on je siguran, južni dio je evakuiran i za sada će ostati na tome – zaključio je brigadir Vlado Kovačević.

Pročitajte još

Ovo su nove cijene goriva!

Dulist

Od utorka ponovno poskupljuje gorivo

Dulist

Nacrt nove zdravstvene odluke na javnom savjetovanju do sredine ožujka

Dulist