Hrvatska

Plenković na mjestu pada letjelice: Ovo je bila čista i jasna prijetnja. Ovakvu situaciju ne možemo tolerirati

Plenković na mjestu pada letjelice: Ovo je bila čista i jasna prijetnja. Ovakvu situaciju ne možemo tolerirati

Premijer Andrej Plenković obišao je mjesto pada bespilotne letjelice u Zagrebu gdje se provode istražne radnje te rekao da je riječ o letjelici sovjetske proizvodnje koja je lansirana s teritorija Ukrajine, ali da se još uvijek ne zna u čijem je posjedu bila, prenosi Index.

-Ne znamo čija je letjelica bila. Letjela je nad Hrvatskom sedam minuta i pala ovdje. U nesreći smo imali puno sreće da nitko nije stradao. Oštećeno je 40-ak automobila. Ovo je teoretski mogla biti Budimpešta, Ljubljana… Moramo intenzivirati suradnju, da se na vrijeme obavijesti zemlju da se nešto događa. Je li to bilo slučajno ili namjerno, još uvijek ne znamo. Pokušat će se iskopati letjelica. Komunicirat ćemo s državama koje imaju vrijedne informacije. Ovo upućuje na potrebu tješnje suradnje NATO-a. Ovakvu situaciju ne možemo tolerirati niti bi se ona smjela dogoditi. Ovo je bila čista i jasna prijetnja i tu se moralo reagirati i u NATO-u i u EU. Radit ćemo na tome da podignemo spremnost ne samo nas nego i drugih – dodao je.

-Sreća je da se nije dogodilo nešto puno gore. Premijer Orban je o ovome saznao nakon mene. Napisao sam pismo i želim odgovore kako se ovako nešto moglo dogoditi. Ovo je moglo pasti na nuklearnu elektranu u Mađarskoj. Očito je da nije došlo do dobre reakcije i da druge zemlje nisu dobro reagirale. Sad imamo test iz kojeg moramo naučiti i puno bolje reagirati.

Upoznao je sve lidere EU o čemu se radi i uputio pismo i glavnom tajniku NATO-a naznačivši da se tako nešto može dogoditi u nekom drugom gradu.

-Pisao sam NATO-u, mislim da su oni to jako ozbiljno shvatili. Ovo je incident koji se ne smije dogoditi. Mislim da mi to nismo umanjivali. S obzirom da nije bilo žrtava, vjerojatno je reakcija – dobro je. Da je bilo žrtava, sigurno bi reakcija bila drugačija – kaže Plenković.

Foto: Andrej Plenković Twitter

Pročitajte još

IZABRAO BOOKING.COM Ploče među najsrdačnijim gradovima u Hrvatskoj

Dulist

Hrvatska obrtnička komora: U tri godine 3200 građevinskih obrta više

Dulist

OD SADA I ONLINE Bez čekanja u redu za promjenu liječnika primarne zdravstvene zaštite

Dulist