Kultura

SASVIM NEOBIČAN FESTIVAL Film i grad se vole, čak i prije Star Warsa…

Tisina Molim Naslovnica

‘Tišina Molim!’, sasvmi neobičan festival filma, počinje u četvrtak 14. travnja u organizaciji Kulturne udruge Aster i suorganizaciji Kinematografa Dubrovnik.

Zašto neobičan? Kroz sedam projekcija, a sve pod zajedničkim nazivnikom ‘Film i Grad se vole’, prikazat ć se filmovi snimljeni u Dubrovniku od 1953. do 1990. godine.

Događaj se održava pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika i donosi raznovrsne sadržaje, gotovo četrdeset događanja kroz deset dana koja su u potpunosti besplatna za građane.
Posebno se ističe sedam projekcija među kojima su značajna filmska djela slavnih majstora velikih ekrana, holivudski glumci i slavni redatelji, koji će izazvati pozornost gledatelja.

Sedam projekcija filmova snimljenih u Dubrovniku od 1953. do 1990. godine., od kojih će neki biti prikazani u Kinu Sloboda, neki na poseban način u ‘Kino kavani’ – u Lazaretima i u Caffe baru Festival, gledat će se uz druženje. Ova izuzetna filmska ostvarenja, Dubrovčanima su zanimljiva upravo zato što su nastala u Dubrovniku, koji u svim ovim produkcijama igra samog sebe.

Najstariji film snimljen kod nas ‘Dalmatinska svatba’ redatelja Geze Von Bolvaryja, inozemna je koprodukcija i prvi film u boji snimljen u Hrvatskoj.

Prikazat će se i ‘Captain America’, američko – jugoslavenska koprodukcija, prvi film o ovom strip junaku velike američke produkcijske kuće MGM, a producent je Jadran film Zagreb.

Predlažemo pogledati i međunarodnu njemačko-talijansko-jugoslavensku produkciju ‘Kommissar X – Kiss Kiss Kill Kill’, koju je napisao i režirao Gianfranco Parolini. U filmu glume Tony Kendall i Brad Harris, a riječ je o prvom od sedam filmova u serijalu Kommissar X, njemačkoj inačici Jamesa Bonda.

Četvrti zanimljivi igrani film je ‘Goya’, ruski film o španjolskom slikaru Franciscu Goyi, snimljen 1970. i 1971., a već iste 1971. godine osvojio je ‘Specijalnu nagradu’ na filmskom festivalu u Moskvi.

Dubrovčanima poznata ‘Okupacija u 26 slika’ Lordana Zafranovića prikazuje se u srijedu 20. travnja u ‘Kino kavani’ – Caffe baru Festival na Stradunu. Film je bio nominiran za ‘Zlatnu palmu’ u Cannesu, a osvojio je domaću ‘Zlatnu arenu’ na Filmskom festivalu u Puli.

‘Okus nasilja’ na rasporedu je 21. travnja. Priča jednog od prvih euro-vesterna smještena je u meksički građanski rat 1980. godine. Predsjednikovu kćer zarobljavaju revolucionari, a Dubrovnik u njemu glumi grad mrtvih. Redatelj Robert Hossein svojim je filmovima utjecao i na najvećeg redatelja spaghetti westerna Sergia Leonea.

Zadnja od sedam projekcija snimanih u Dubrovniku je ‘Tajna invazija’, američki ratni film u cijelosti snimljen 1964. godine, redatelja Rogera Cormana. U ovom filmskom ostvarenju pojavljuju se tadašnji slavni holivudski glumci Stewart Granger, Raf Vallone, Mickey Rooney, Edd Byrnes, Henry Silva, te Slovenka Špela Rozin. Priča ovog filma snimljenog tri godine ranije, identična je zapletu vrlo popularnog filmskog hita ‘Prljava dvanaestorica’ iz 1967.

Pročitajte još

KOPRODUKCIJA TEATRA I LJETNIH IGARA Počele čitaće probe za ‘Kafetariju’

Dulist

BONAČIĆ, CORVINO I LIPIĆ Predstavili novi jazz album pred brojnom publikom u atriju Kneževa dvora

Dulist

LIKOVNA RADIONICA KOMARDA 2024. Slikanje uz predivan pejzaž Grada

Dulist