Županija

SASTANAK U RANJINI O boljoj suradnji Plave i Zelene Hrvatske

U palači Ranjina održan je radni sastanak na temu uspostave snažnije gospodarske suradnje između Plave i Zelene Hrvatske na kojem su bili predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije predvođenim županom Nikolom Dobroslavićem te izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem.

Sastanku su nazočili i zamjenici župana dubrovačko-neretvanskog Joško Cebalo i Žaklina Marević, Terezina Orlić, predsjednica HGK – ŽK Dubrovnik, Melanija Milić, ravnateljica Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Stanko Ljubić, predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija, Željko Miletić, predsjednik Strukovne grupe hotelijera HGK – ŽK Dobrovnik te predstavnici brojnih hotelijera s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Ispred izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije uz župana Galića bili su i Marija Budimir, pročelnica UO za turizam i kulturu, Sandra Pinjuh iz Ureda Župana, Helena Valentić, viša savjetnica za regionalni razvoj, Ilija Cota ravnatelj Razvojne agencije VSŽ te Zdenko Podolar, direktor Agroklastera.

Na sastanku je zaključeno kako postoji prostor za suradnju u plasiranju proizvoda iz Vukovarsko-srijemske županije u turistički sektor u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u tom smjeru će se organizirati jedna prezentacija tih proizvoda na tradicionalnom susretu vinara s ugostiteljima i hotelijerima. Također, organizirat će se i odlazak predstavnika naših turističkih agencija u Slavoniju kako bi se istražili mogući načini suradnje, a zajednički će se tražiti subvencioniranje avionske linike prema Osijeku.

Župan Dobroslavić rekao je kako suradnja Plave i Zelene Hrvatske postoji dugo vremena na nekoliko razina, no napomenuo je kako uvijek ima mjesta za napredak na kojem treba konstantno raditi.

“Ostvarivanje te suradnje nije jednostavno niti stvar dobre volje, na tome treba ustrajno raditi. Mi svake godine poklanjamo Vukovarsko-srijemskoj županiji jedan tegljač mandarina, a oni su nama ove godine poklonili tegljač jabuka. To je naravno sve simbolika, ali pokazuje kakve odnose imamo”, rekao je župan Dobroslavić.
Župan je predložio da se na tradicionalnom susretu vinara Dubrovačko-neretvanske županije s ugostiteljima i hotelijerima početkom veljače predstave i proizvodi zastupljeni u Agroklasteru.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je je glavni cilj sastanka doznati što i kako je potrebno hotelijerima na jugu Hrvatske.

“Mi želimo spasiti naše OPG-ove. Osnovali smo Agroklaster, a to je tvrtka u vlasništvu Županije i nekoliko općina. Krenuli smo s aktivnostima, ovo nam je prva godina i idemo u dobrom pravcu. U 10 godina smo izgubili 3000 domaćinstava. Funkcionira ih sada 6000. Mi kao Županija radimo infrastrukturu, a ovdje želimo znati što otvorenije i što iskrenije kako možemo surađivati”, rekao je Galić.

Predsjednica Županijske gospodarske komore Dubrovnik Terezina Orlić istaknula je kako su svi hotelijeri iskazali interes za suradnjom kao i spremnost za rješavanje eventualnih poteškoća.

Direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić naglasio je kako je odlična suradnja između Turističkih zajednica, poglavito u vidu manifestacija i događanja.

Marija Budimir, pročelnica UO za turizam i kulturu VSŽ istaknula je kako bih htjela da slavonske manifestacije i znamenitosti uđu u organizirane posjete kod turističkih agencija Dubrivačko-neretvanske županije.

Direktor Agroklastera Zdenko Podolar kao najveći problem istaknuo je iseljavanje mladih ljudi. Napomenuo je kako se u Slavoniji proizvode i “klasični” proizvodi, ali i oni koji nisu toliko poznati poput domaće šparoge.

“Uspostavili smo kontakte s hotelijerima iz Istre, osnovali smo šest podklastera koje povezujemo s potrošačima, odnosno hotelijerima. Kod nas već funkcionira klaster vina i meda i slijedom toga došli smo do nekih 140 prehrambenih artikala koje vam možemo ponuditi u dovoljnoj količini”, rekao je Podolar te dodao kako se mijenja svijest ljudi o potrošnji domaćih proizvoda. “Prestižno je danas imati domaći proizvod”, rekao je.

Predsjednik Strukovne grupe hotelijera pri Županijskoj komori Dubrovnik Željko Miletić rekao je kako su stvoreni preduvjeti za suradnju s velikim hotelskim kućama.

“Vjerujem da će kolege napraviti sve da se hotelske kuće povežu s OPG-ovima i da radimo skupa. Imate paletu proizvoda za kojima postoji potražnja, vjerujem da je svaki hotelijer na tragu toga”, rekao je Miletić.

Predsjednik Uprave Hotela Maestral Julijo Srgota istaknuo je kako je imperativ distribucija i ujednačenost proizvoda.

“Mi smo distribucijski u nezgodnoj situaciji, ali ako se napravi posao s nekom od većih hotelskih kuća, svi smo mi ovdje za takvu suradnju. Moramo vidjeti konkretne proizvode. Ne mora biti najjeftinije, ali neka bude naš i ekološki proizvod. To je vanka izrazito u trendu”, rekao je Srgota.
Podolar je odgovorio kako je riječ o projektu na duge staze te kako žele biti spremni za vremena kada se otvore novi koridori poput koridora “VC”.

Predsjednik Strukovne udruge putničkih agencija Stanko Ljubic iznio je svoje pozitivno iskustvo organizacijom ture koja je uključivala i boravak u Slavoniji.

“Mi smo za međunarodnu udrugu policije imali 14-dnevnu turu od čega je 4 dana bilo u Slavoniji. Oni su bili oduševljeni, ali moram reći da je problem bio što nema dovoljno smještajnih kapaciteta za redovno organiziranje takvih tura”, rekao je Ljubić napomenuvši kako vjeruje da će sve više putničkih agencija uključivati Slavoniju u svoje ture.

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije uoči sastanka u Ranjini sastalo se i s gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem, a u poslijepodnevnim satima obišli su Muzej Domovinskog rata na Srđu.

Pročitajte još

Napreduju radovi na Centru za djecu s poteškoćama u razvoju u Metkoviću

Dulist

PRIVREMENO Župljani u Srebrenom mogu produžiti abonamenat za prosinac

Dulist

Kako privući pažnju ako ste poduzetnik na YouTubeu?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija