Hrvatska

RUJAN UVIJEK ISTI Raste broj nezaposlenih

Zavod za zapošljavanje

Prema posljednjim podacima koje je objavio HZZ ukupan broj nezaposlenih krajem rujna iznosio je 259.459 što je 2.711 nezaposlenih osoba više nego u prethodnom mjesecu (1,1 posto).

Iako je na mjesečnoj razini broj nezaposlenih porastao, usporedba na godišnjoj razini pokazuje da je ovogodišnji rujan zabilježio 10,7 posto manje nezaposlenih nego isti mjesec prošle godine, odnosno 31.125 osoba. No iako je godišnji pad broja nezaposlenih značajan, broj zaposlenih u rujnu ove godine u odnosu na rujan 2008. godine je za 37.242 osoba viši, odnosno 16,8 posto.

Nakon vrhunca turističke sezone u kolovozu mjesec rujan uobičajeno pokazuje karakteristično sezonsko povećanja broja nezaposlenih osoba te značajni pad udjela sezonskih poslova u objavljenim slobodnim radnim mjestima. Tako je udio sezonskih poslova u slobodnim radnim mjestima pao sa 6,1% u kolovozu na svega 1,3% u rujnu.

Podaci i dalje pokazuju poznate probleme na tržištu rada. Prema dobnoj strukturi nezaposlenih osoba u rujnu, 53% ukupno nezaposlenih osoba nalazi u dobnom razredu između 20-45 godina starosti što zajedno s nepoželjnom obrazovnom strukturom nezaposlenih osoba i dugotrajnom nezaposlenošću (52% nezaposlenih) predstavlja najveće probleme na hrvatskom tržištu rada. Naime, podaci za rujan pokazuju da preko 60% nezaposlenih osoba ima tek završenu srednju školu dok je 20% nezaposlenih sa završenom osnovnom školom. Također relativno visok udio od 14% nezaposlenih s akademskim stupnjem obrazovanja odražava razlike između potreba na tržištu rada u odnosu na tražene profile radnika od strane poslodavaca.

Više možete pročitati ovdje.

 

Pročitajte još

Za energetsku obnovu višestambenih zgrada osigurano 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Dulist

NESIGURNOST JE OGROMNA Ovi će proizvodi najviše poskupjeti u 2023.!

Dulist

Hrvatski studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija