Koronavirus u Hrvatskoj

RUDAN: ‘NADAO SAM SE DA JE OVO LAŽNA VIJEST’ Novi koronavirus mutirao u kunama i zarazio ljude

Na sjeveru Danske, koja je najveća svjetska izvoznica krzna kanadske kune (‘nerca’), dvanaest osoba se zarazilo varijantom novog koronavirusa koji je prethodno prešao s ljudi na kune, pa mutirao u kunama i sada ponovo zarazio ljude.

-Nadao sam da je ovo ipak lažna vijest, ali čini se da nije – napisao je uz ovu informaciju u objavi na Facebooku ugledni hrvatski znanstvenik i međunarodno prepoznati stručnjak za područje globalnog zdravlja prof. dr. sc. Igor Rudan. Napominje da je važno ove informacije dobro provjeriti, ali priču su prenijeli New York Times, Financial Times i Al Jazeera, koji su, ističe, svi obično vrlo oprezni.

Danska, inače, od prodaje njihova krzna uprihoduje više od milijarde Eura godišnje, a najviše izveze u Kinu. Prvi izvještaji danskih epidemiologa govore o njihovoj velikoj zabrinutosti, jer nova varijanta virusa navodno oslabljuje proizvodnju protutijela, iako im još nije jasno kako, potrebno je sada pričekati njihove izvještaje i doznati puno više o tome.

-Bojazan je da bi tako mutirana varijanta mogla potkopati sve dosadašnje napore na proizvodnji cjepiva u svijetu, jer cjepiva koja se trenutno ispituju nas ne bi štitila od nje. Tako bi ta nova varijanta virusa, načelno barem, mogla pokrenuti sasvim novu pandemiju – piše Rudan.

Napominje još jednom, u svjetlu dosadašnjih iskustava, da su ovo za sada samo načelne mogućnosti, a nikako dokazane.

-Virus stalno mutira i u ljudima, od samog početka navodio sam da bi mogao mutirati i u smislu veće ili manje brzine širenja, te veće ili manje patogenosti. Ipak, dok širenje među ljudima nastojimo kontrolirati i stalno proučavati mutacije koje se nakupljaju tijekom pandemije, nikome nije drago doznati da se on nekontrolirano širi i među milijunima jedinki neke druge vrste, pa zatim može ponovo skočiti natrag na nas. To čini gripa, pa zato svake godine iznova čekamo kakva će nas nova varijanta virusa gripe snaći.
Znanstvenici tek trebaju dobiti podatke o novoj varijanti virusa iz Danske na uvid, ali koliko je ozbiljno shvaćen ovaj epidemiološki incident govori to da je danska Vlada, koja je trenutno u samoizolaciji, odlučila u nekoliko dana ubiti svih 17 milijuna kanadskih kuna u Danskoj, a uzgajivačima nadoknaditi štete. Da sve bude još nezgodnije, zaraza kuna koronavirusom bila je prijavljena još ovoga ljeta u Španjolskoj, a zadnjih tjedana i na farmama u Nizozemskoj, te u američkim državama Utah i Wisconsin. Novi je virus, očito, pronašao još jedan prirodni rezervoar u kojem će moći mutirati, pa nas zatim opet napadati novim varijantama. To, nažalost, za nas nije dobra vijest, a još je gora za kanadske kune – navodi Rudan te je dodao vijest s Financial Timesa koju možete pročitati ovdje.

Izvor: Facebook / Igor Rudan

Pročitajte još

Cijepljenje iduću srijedu u Studentskom domu

Dulist

U srijedu punkt za cijepljenje u Studentskom domu

Dulist

NOVA PRAVILA Nema više karantene nakon kontakta s COVID pozitivnom osobom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija